Belföld

Csökkenő kihasználtság a hazai szállodákban

Az év első hét hónapjában a szállodák átlagosan 51 százalékos szobafoglaltsággal működtek, a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent az előző év hét hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Júliusban 62 százalékos szobafoglaltsággal működtek a magyarországi szállodák. A legmagasabb szobakapacitás-kihasználtságot továbbra is a vidéki, négy-ötcsillagos házak értéke el, míg a legalacsonyabb 44 százalékos foglaltságot az első hét hónap átlagában a vidéki háromcsillagos egységek regisztrálták. A vizsgált három-ötcsillagos fővárosi szállodák szinte azonos, 52 százalékos szobafoglaltságot értek el. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13.100 forint volt január-júliusban.

Egy kiadható szobára a vizsgált időszakban átlagosan 6.700 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott. A KSH szerint az év eleje óta júniusig tapasztalható emelkedés júliusban megtorpant, és a hetedik hónapban a REVPAR-mutató átlagos értéke 1.300 forinttal esett vissza.

Január-júliusban a vendégéjszakák száma 2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Budapesten a négy- és ötcsillagos szállodákban 7-8 százalékkal, a háromcsillagos egységekben 3 százalékkal töltöttek el kevesebb éjszakát a vendégek, mint egy évvel korábban. A vidéken lévő szállodákban a vendégéjszakák számának 2-3 százalékos élénkülését mérték.

A magyarországi szállodák átlagos foglaltsága 49 százalékos volt az év első felében. Egy szállodai szoba bruttó átlagára a hat hónapban átlagosan 13.231 forint, júniusban 14.323 forint volt. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szoba-árbevétel (REVPAR) január és június között átlagosan 6.487 forintot tett ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik