Belföld

Növekedett a munkanélküliség Németországban

Növekedett a munkanélküliek száma 2003 júliusában Németországban. Az országban 4,352 millió munkanélkülit tartottak számon, 305 ezerrel többet, mint egy évvel ezelőtt, és 94 500-zal többet, mint júniusban - közölték szerdán a szövetségi munkaügyi hivatalban, Nürnbergben.

A munkanélküliség 10,4 százalékra nőtt júliusban a júniusi 10,2 százalékról. Utoljára hat évvel ezelőtt volt ennél valamivel nagyobb a munkanélküliség júliusban: akkor 4,354 millióan voltak állás nélkül. A szezonális hatásokat figyelembe vevő statisztikai számítás szerint Németország nyugati részében 2,734 millióan voltak munka nélkül, keleti felében 1,618 fő. Keleten a munkanélküliségi kvóta 18,5 százalék, Nyugat-németországban 8,3 százalék.

Júliusban hétezerrel nőtt a júniusihoz képest a munkanélküliek száma szezonális kiigazítással: 4,408 millióra. Egyes szakemberek a csekély emelkedést kedvező fejleménynek tartják, amelynek hátterében a munkaügyi hivataloknak a munkanélküliekre kifejtett nyomása áll. A nyugat-németországi nyolcezer fős emelkedést valamelyest ellensúlyozza az ezer fős kelet-németországi csökkenés.

A szezonális hatásokat is figyelembe vevő számot magyarázva a szakemberek a nyári szabadságolásokra hivatkoznak elsősorban, és azt mondják, hogy az emelkedés egybevág az éves tapasztalatokkal. Florian Gerster, a nürnbergi hivatal vezetője úgy nyilatkozott, hogy az alapvető változás a munkapiacon továbbra is várat magára. A gazdaság gyengesége továbbra is megterheli a szereplőket – mondta.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik