Belföld

Közel egy százalékkal nőtt az euróövezet GDP-je

Az euróövezetben az első negyedévben 0,1 százalékkal bővültek a gazdaságok átlagosan az előző negyedhez képest, és 0,9 százalékkal volt nagyobb a GDP, mint a tavalyi első negyedben - közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán második felülvizsgálatként.

A május közepén közölt első becslés stagnálásra, illetve a tavalyi első negyedhez képest 0,8 százalékos gazdasági növekedésre szólt, az első felülvizsgálatkor ezt 0,1 százalékos negyedéven belül növekedésre módosították, megerősítve a 0,8 százalékos növekedést a az egy évvel korábbihoz képest.

A tavalyi utolsó negyedben is 0,1 százalékos volt a negyeden belüli gazdasági növekedés, és 1,2 százalékos az egy évvel azelőttihez képest.

Július közepén, a gyenge konjunktúrát tekintve, az Európai Bizottság lefelé módosította az euróövezetre vonatkozó idei gazdasági növekedési prognózisát. A bizottság a tizenkét tagú euróövezetben 2003-ra csupán 0,7 százalékos GDP-növekedés vár most, a korábban előre jelzett 1 százalék helyett. A brüsszeli bizottság előzőleg áprilisban módosította 1,8 százalékról 1 százalékra az euróövezet idei várható gazdasági növekedésének becslését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik