Belföld

Az IMF adósságcsökkentést követel Szlovákiától

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) figyelmeztette a szlovák kormányt, hogy az államháztartási hiány csökkentését tekintse legfőbb feladatának - áll a szerdán közzétett esedékes konzultációs jelentésben.

Az IMF ugyanakkor támogatásáról biztosította a szlovák kormány erőfeszítéseit, hogy az államháztartási hiányt idén a hazai össztermék 5 százalékára mérsékeljék. Ehhez mindenekelőtt az kell, hogy a szociális kiadásokat, valamint a közalkalmazotti béreket megfelelően alakítsák, az ezeken a területeken megtakarított anyagi eszközöket az IMF véleménye szerint feltétlenül az infrastruktúra fejlesztésére kell fordítani.

Az inflációt figyelembe véve az IMF a kormánytól az árstabilitási mutatók alaposabb figyelését kérte, egyúttal követelte a nyugdíjrendszer reformját is: a nyugdíjkorhatár emelését, valamint a járulékok és az igényjogosultság közti kapcsolat javítását. A jelenlegi tervek szerint a szlovák kormány jövőre a GDP 3,4 százalékára akarja csökkenteni az államháztartási hiányt az idénre tervezett 4,9 százalékról, és 2006-ra el akarják érni az euróövezeti tagság feltételét, a 3,0 százalékot.

Az idei első negyedben 4,1 százalékos ütemben nőtt a szlovák gazdaság. A múlt év utolsó negyedében a szlovák GDP növekedése 5,4 százalékot ért el, és a tavalyi évi átlagos növekedés 4,4 százalékos volt. Elsősorban a külföldi kereslet hajtotta az ország gazdaságát, az export 21,4 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A szlovák statisztikai hivatal vezető közgazdásza szerint Szlovákia gazdasága az első évnegyedben nem csupán Közép-Európában nőtt a leggyorsabb ütemben, hanem az OECD országok közül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik