Belföld

Elhalasztották a Petrom-privatizációt

A román kormány három hónappal elhalasztotta, jövő március végére írta elő a Petrom olajtársaság privatizálásának lezárását. A Petrom-privatizálás fontos eleme Románia és a nemzetközi pénzintézetek hitel-megállapodásainak.

“Célunk, hogy a jövő év első negyedének végére befejezzük a Petrom magánosítását – mondta a román gazdasági minisztérium egy tisztségviselője szerdán a Reuters hírügynökségnek. A múlt hét végén a román gazdasági sajtó azt írta, hogy a bukaresti kormány aggódik: a Petrom állami olajtársaság privatizációja iránt nem mutatnak majd igazán érdeklődést a nagy nemzetközi társaságok.

Bukarestben a múlt héten jelentették be, hogy a román kormány döntése értelmében a Petrom részvényeinek 34-35 százalékát ajánlják fel megvételre stratégiai befektetőnek, és a vásárló ezt követően tőkeemeléssel jut majd 51 százalékos többségi részesedéshez.

A román sajtóban megszólaló szakértők szerint ez a döntés sokkal inkább a nemzetközi olajpiac másodrendű szereplőinek szól, nem az igazán nagy nemzetközi társaságoknak. A szakértők szerint a nagy stratégiai befektetők rendelkeznek megfelelő anyagi eszközökkel ahhoz, hogy azonnal megvegyék a Petrom részvényeinek 51 százalékát, és nem szívesen bajlódnak azokkal a komplikációkkal, amelyek rendszerint a tőkeemelést kísérik.

A külföldi elemzők is azon a véleményen vannak, hogy a Petrom privatizációja iránt elsősorban a térségbeli társaságok érdeklődnek majd. – Az amerikai társaságok szinte alig vannak jelen a térségben, nem lenne meglepő, ha közülük senki nem jelentkezne – mondta Matthew Vogel, a Barclays Capital befektetési bank igazgatója, aki szerint elsősorban az osztrák OMV, illetve a magyar Mol csoport részéről lesz majd érdeklődés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik