Belföld

40 százalékkal kevesebb szőlő az aszály miatt

A sokéves átlagnál akár 25-40 százalékkal is kevesebb lehet szőlő a korai, illetve a közepes érésű fajták esetében az egri borvidéken - nyilatkozta Dula Bence, az Egri Hegyközség hegybírája.

A szakember szerint a korai szüretelésű fajták esetében a vízhiány miatt nem várható igazán jó minőség, a közepes érésű fajták esetében még nem lehet megjósolni a várható minőséget, a kései fajtáknál pedig a fürtök leválogatása akár kiváló minőséget is eredményezhet.

A hegybíró elmondta: február végétől 107 napon keresztül egy csepp eső sem esett Egerben, majd július végéig mindössze 20 milliméter, ami csupán 20 százaléka a sokéves átlagnak. Az elmúlt héten pedig néhány nap alatt átlag 110 milliméter csapadék hullott a borvidéken, ami viszont a korai érésű fajták – az Irsai Olivér, az olaszrizling, a muskotály, a rizlingszilváni és a Blauburger – minőségét már nem javította.

A vízhiány miatt a fürtök súlya 35-40 százalékkal kisebb és a termés cukorfoka sem megfelelő. A hirtelen jött eső következtében pedig felrepedeztek a szőlőszemek. Szintén 25-30 százalékkal kevesebb termésre számítanak az olyan közepes érésű fajtáknál, mint a leányka és a zweigelt, ugyanakkor a kései fajtákat – cabernet sauvignon, merlot, hárslevelű, kékfrankos, olaszrizling – megmentette a július végi, augusztus elejei eső.

Dula Bence ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: jó minőségű termésre abban az esetben lehet számítani, ha a gazdák legalább a termés egyharmadát leválogatják és csak az egészséges szőlőt hagyják a tőkén, így a fennmaradó fürtök minősége és súlya is kiváló lehet.


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.