A szakember szerint a korai szüretelésű fajták esetében a vízhiány miatt nem várható igazán jó minőség, a közepes érésű fajták esetében még nem lehet megjósolni a várható minőséget, a kései fajtáknál pedig a fürtök leválogatása akár kiváló minőséget is eredményezhet.
A hegybíró elmondta: február végétől 107 napon keresztül egy csepp eső sem esett Egerben, majd július végéig mindössze 20 milliméter, ami csupán 20 százaléka a sokéves átlagnak. Az elmúlt héten pedig néhány nap alatt átlag 110 milliméter csapadék hullott a borvidéken, ami viszont a korai érésű fajták – az Irsai Olivér, az olaszrizling, a muskotály, a rizlingszilváni és a Blauburger – minőségét már nem javította.
A vízhiány miatt a fürtök súlya 35-40 százalékkal kisebb és a termés cukorfoka sem megfelelő. A hirtelen jött eső következtében pedig felrepedeztek a szőlőszemek. Szintén 25-30 százalékkal kevesebb termésre számítanak az olyan közepes érésű fajtáknál, mint a leányka és a zweigelt, ugyanakkor a kései fajtákat – cabernet sauvignon, merlot, hárslevelű, kékfrankos, olaszrizling – megmentette a július végi, augusztus elejei eső.
Dula Bence ez utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: jó minőségű termésre abban az esetben lehet számítani, ha a gazdák legalább a termés egyharmadát leválogatják és csak az egészséges szőlőt hagyják a tőkén, így a fennmaradó fürtök minősége és súlya is kiváló lehet.