Belföld

Robbanásszerű a parlagfű megjelenése a fővárosban

Robbanásszerű a parlagfű megjelenése a főváros külső kerületeiben és az agglomerációban fekvő szántóföldeken az elmúlt napok esős időjárásának hatására, az allergén növény gyors növekedésnek indult azokon a területeken is, ahol az aszályos hetekben nem volt látható - tájékoztatta Czuk Dorottya sajtófőnök kedden az MTI-t.

“Ott, ahol korábban már kaszáltak, az elvágott szárról oldalhajtások sarjadnak, ezért most kell a kaszálást ismételten elvégezni” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a fővárosi önkormányzat saját zöldterületeit a parlagfű virágzásához igazítva kaszáltatja – mondta. Az önkormányzat idén 600 millió forintot költ parlagfű-mentesítésre.

A sajtófőnök jelezte, hogy a vonatkozó törvények és rendeletek egyértelműen előírják: a tulajdonos köteles ingatlanát gyommentesen tartani. E kötelezettség be nem tartását fővárosi belterületen hatóságként a kerületi önkormányzat (jegyző), külterületen a Fővárosi és Pest Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat szankcionálja, fertőzött területeket itt lehet bejelenteni – tette hozzá.

Mezőgazdasági területeken a művelési kötelezettség betartását a földhivatal felügyeli. Aki kötelezettségének nem tesz eleget, a föld aranykorona értékének százszorosát kitevő büntetésre számíthat. Czuk Dorottya közlése szerint: a fővárosi önkormányzatnak a parlagfűvel kapcsolatban hatósági jogköre nincs. Mint ingatlantulajdonos, Budapest 33 ezer hektárnyi zöldfelületének mindössze 6 százaléka fölött rendelkezik. Ezeken a területeken már évek óta a parlagfű virágzásához igazítják a kaszálási menetrendet. Van, ahol idén már negyedszer-ötödször kaszáltatnak – jelezte a sajtófőnök.

Tájékoztatójában kitért arra, hogy a főváros nyolcadik éve működteti a parlagfű-programot, amelynek eredményeként, Budapest területén évek óta csökkenőben van a parlagfűvel fertőzött területek kiterjedése, míg országosan 10 százalékkal növekedett a fertőzött területek aránya.

A program részeként működik a fővárosi parlagfű telefon is, ami a 327-1686 számon hívható. A parlagfű telefonra eddig mintegy 500 bejelentés érkezett, a hívások három százaléka vonatkozott a főváros tulajdonában lévő területekre. Czuk Dorottya közölte: a fővárost övező szántók gyomosságáról sok bejelentés érkezik, ezeket ma már közvetlenül továbbítják az érintett agglomerációs település önkormányzatához, ahol a tapasztalatok szerint változó aktivitással történik az intézkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik