Belföld

Nincs még vezetője a nukleáris biztonsági igazgatóságnak

Noha a paksi üzemzavar fokozott felügyeletet igényel, napok óta nincs kinevezett vezetője a nukleáris biztonsági igazgatóságnak - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az Országos Atomenergia-hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának a vezetője egy hónapja augusztus 1-jei hatállyal adta be lemondását. Vöröss Lajos azt követően jelentette be döntését, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Magyarországon járt szakértői is megerősítették: az áprilisi paksi üzemzavarért az atomerőmű mellett a nukleáris hatóságot is felelősség terheli.

Az OAH vezetőjét a miniszterelnöknek kell kineveznie. Ez azonban annak ellenére nem történt meg, hogy Vöröss Lajos már július elején hivatalosan írásban közölte elhatározását. A Magyar Hírlap információi szerint a nyári kormányzati szünet az oka a késlekedésnek. A lap Gaál J. Zoltán kormányszóvivőtől megtudta, Medgyessy Péter tegnap dolgozott először és hamarosan döntenek a kérdésben.

Az NBI igazgatója korábbi elhatározásának megfelelően három napja szabadságot vett ki. Mivel utódját még nem nevezték ki, hivatalosan jelenleg is ő a nukleáris hatóság vezetője. Távollétében a helyettesítési rendnek megfelelően látják el pótlását – tudta meg a Magyar Hírlap Rónaky Józseftől, az OAH főigazgatójától.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik