Belföld

A negyedik legnagyobb horvátországi befektető lett Magyarország

Magyarország a negyedik legnagyobb külföldi befektetővé vált Horvátországban azzal, hogy a Mol Rt. tulajdonába került az INA horvát kőolaj-és földgázipari vállalat egy részvénnyel több mint 25 százaléka, és számos más magyar befektetés is folyamatban van az idegenforgalom és az ipari termelés területén.

Többek között ezt hangoztatta Stjepan Mesic horvát elnök az MTI-nek adott interjújában. A horvát államfő hétfőn fogadta a távirati iroda horvátországi tudósítóját a közép-dalmáciai Hvar szigetén, ahol nyári szabadságát tölti.

A legutóbbi horvátországi magyar tőkebefektetéseket méltatva a horvát államfő úgy vélte: a magyar befektetők jelenléte Horvátországban egyfajta elismerése Zágráb jószomszédsági politikájának és annak, hogy a nemzetközi közösség is komoly tényezőnek tartja hazáját. Elégedetten állapította meg, hogy a két ország közötti hagyományosan jó politikai kapcsolatok mögött most már nem marad le a mindeddig hiányolt számottevő gazdasági tartalom sem.

“Horvátország számára ez fontos lépés az Európai Unióhoz való csatlakozás szempontjából is – szögezte le Mesic. A már az unió küszöbén álló Magyarország is támogatja a felvételét kérő Horvátországot abban, hogy minél gyorsabban megválaszolhassa a Brüsszelből kapott mintegy két és félezernyi kérdést, és meggyorsíthassa az unióba való felvételt, ami mindkét ország stratégiai célja” – mondta a horvát elnök.

Mesic érthetetlennek nevezte az INA részvényei egy részének magyar kézbe kerülésével kapcsolatos horvát ellenzéki tiltakozást, kijelentette, hogy az egész privatizálási folyamat törvényes volt. “A magyar cégnek volt a legjobb vételár-ajánlata, de nem minden az áron múlott. A fejlesztés kérdése is fontos szempont volt, erre magyar részről kínálták a legjobb feltételeket – mondta.

A horvát államfő hangsúlyozta: mindkét félnek hasznára lesz mind a Mol, mind a Mollal egyesülő INA gyorsabb fejlődése. Rámutatott arra, a délszláv háború befejezése óta Magyarország a horvátok egyik legfőbb gazdasági partnere, és ha mindkét ország célja az európai egyesülés, akkor mindkét részről élni kell a komparatív előnyökkel mások irányában. Mindkét ország számára esélyt jelent, hogy sok tekintetben szakosodhatnak és erősödhetnek a partnerként fellépő cégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik