Belföld

MeH-es belépők és a K&H-ügy

Még nem zárult le a Magyar Nemzet által kirobbantott belépőbotrány után elrendelt MeH-vizsgálat, de a Népszabadság már tudja, ki van a listán. Ügyvédje meg fogja kérdezni Kulcsárt, hol tartotta belépőjét.

Még nem fejeződött be a kancellárián az a vizsgálat, amely az elmúlt években kiadott miniszterelnöki hivatali belépőket, illetve azok kiadásának rendjét hivatott felülvizsgálni – közölte a kormányszóvivő, aki a legkorábban keddre ígért eredményt.

Elfogadott lemondás, újabb, ismeretlen érintettek  

A K and H Bank igazgatósága hétfői ülésén fogadta el Rejtő E. Tibor vezérigazgató lemondását tisztségéről és a bank élére, megbízott vezérigazgatóként John Hollows-t nevezte ki, aki 1999-től a K and H Bank belga tulajdonosánál, a KBC Banknál az Ázsia-Csendes-óceán térség regionális igazgatója volt. A megbízott vezérigazgató kinevezésére a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jóváhagyása után kerülhet sor. A K and H Bank igazgatósága a K and H Equities-nél feltárt szabálytalanságok kapcsán Kulcsár Attilán kívül további munkavállalók érintettségét is megállapította. Velük szemben fegyelmi eljárás indult, és ahol indokolt, az elbocsátás is megtörténik. A cég neveket és beosztásokat nem említ közleményében, megjegyzi ugyanakkor, hogy a belső vizsgálatot tovább folytatják. Az igazgatóság megköszönte Bába Ágnesnek a tevékenységét is, aki a botrányez év július 10-ét követően a vezérigazgatói feladatok ellátásával ideiglenesen megbízott senior ügyvezető igazgató volt, és az átmeneti időben kiemelkedő tevékenységet végzett.

Az eredményre azonban nem kell várni, a Népszabadság ugyanis keddi számában megírta: az 1998 és 2002 között kiadott 800, és a kormányváltás után kiadott 400 belépőt összesítő listán szerepel az összes nagyobb bank vezetője, így például Rejtő E. Tibor, a K & H Bank lemondott vezérigazgatója is. A lap informátora a bankvezetőkön kívül további érdekességeket fedezett fel: eszerint a listán az előző kormány idején jelentős számban szerepeltek egyházi személyiségek, rajta voltak a Happy End Kft. és az Ezüsthajó Kft. munkatársai is.

Kiss Péter kancelláriaminiszter az után utasította a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkárát a belépők felülvizsgálatának elvégzésére, hogy a Magyar Nemzet című napilap megírta: a K & H Bank brókercégének milliárdos sikkasztással vádolt volt vezető munkatársa állandó belépőt kapott a MeH épületébe.

Az MSZP országgyűlési frakciójának vasárnapi közleménye szerint “jó volna választ kapni arra, hogyan és kitől juthatott hozzá a Magyar Nemzet a jelenleg Bécsben őrizetben lévő Kulcsár Attila személyes iratához”. A kormányoldal politikusai elmondták továbbá: jó volna tudni többek között azt is, hogy akár a Magyar Nemzet, akár az okmányt a lapnak átadók kaptak-e más iratokat is Kulcsár Attilától, mert ha igen, akkor ezeket azonnal adják át a nyomozó hatóságoknak, hogy a politikai cirkusz helyett minél hamarabb tisztán lehessen látni a sikkasztási bűnügyben.

A Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője, Liszkay Gábor akkor úgy válaszolt: “levélben, általam ismeretlen feladótól érkezett a belépő”. Arra a kérdésre, hogy a Kulcsár-ügyben más iratokat is kapott-e a Magyar Nemzet, az igazgató-főszerkesztő annyit mondott: “egyelőre nem”.

A lap – ezúttal a Népszabadság – keddi számában már azt írja: egyelőre minden érintett csak találgatja, hogyan kerülhetett a laphoz – ezúttal a Magyar Nemzetről van szó – Kulcsár Attila belépője.

A válasz remélhetőleg rövidesen megérkezik, Kulcsár védője ugyanis úgy nyilatkozott a Népszabadságnak: még a héten tisztázni kívánja Bécsben kiadatási letartóztatásban lévő, milliárdos sikasztással vádolt védencével, hol tartotta a Miniszterelnök Hivatalba szóló fényképes belépőjét, hogy kiderülhessen, kitől kerülhetett illetéktelenek birtokába.

A rendőrség elmondása szerint a rendőrségtől biztosan nem került illetéktelen kezekbe az okmány, több okból sem. A Népszabadságnak nyilatkozó egyik rendőr szerint azért nem, mert ők nem foglaltak le semmiféle iratot, míg egy másik rendőr szerint azért nem, mert sem okuk, sem joguk nem lett volna lefoglalni a belépőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik