Belföld

Megoldatlan a kutyák hazai és nemzetközi törzskönyvezése

A kutyatenyésztés kapcsán több éve húzódó vitát próbál rendezni a Legfelsőbb Bíróság (LB) döntése, valamint nemzetközi tárgyalások segítségével a földművelésügyi tárca. Jelenleg ugyanis a magyar törzskönyveket kiállító egyesület (MESZSZ) nem tagja a nemzetközi kinológiai egyesületnek, a nemzetközileg elismert itthoni szövetség (MEOE) viszont az LB határozata miatt illegálisan működik.

A Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete illegálisan működő szervezet, ezért nem jogosult a Nemzetközi Kinológiai Szövetség által – nemzetközileg elismert kutya-törzskönyvek kiállítására – hangzott el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium sajtótájékoztatóján.

Az LB határozata – ami ellen a szövetség az Alkotmánybírósághoz fordult, és a napokban döntés is várható – egy 1987 óta húzódó vitát próbált lezárni, melynek lényege, hogy a korábban törzskönyvezési jogosultsággal bíró MEOE-t folyamatos szabálytalanságok, valamint hiányos pályázat miatt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az 1998-ban született 64-es miniszteri rendelet értelmében kizárta a származási jogosítványok kiadásának lehetőségéből. A rendelet pályázathoz kötötte a törzskönyvek kiadását, ám a MEOE tartalmilag és formailag nem megfelelő pályázatot nyújtot be, a hiányosságokat pedig később sem pótolta – mondta el Akácz Béla, a minisztérium tanácsadója.

A törzskönyveket a FVM rendeletének értelmében ekkortól a Magyar Ebtenyésztő Szervezetek Szövetsége jogosult kiadni. Mivel azonban egyedüli magyarországi egyesületként a MEOE tagja az FCI-nek, a nemzetközileg, illetve az itthon kiadott törzskönyvek nem egy egyesületnél összpontosulnak: egy tenyésztőnek ahhoz, hogy itthon és külföldön is eladhassa, vagy kiállításokon szerepeltethesse kutyáját mindkét egyesületnél tagnak kellett lennie.

A helyzet megoldására irányuló lépés volt, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozata sorozatos adó és egyéb területeken történt szabálysértések miatt a MEOE működését illegálisnak ítélte. Ezzel tulajdonképpen véglegesítették az itthoni gyakorlatot, azaz a törzskönyvek kiadását a MESZSZ koordinálja. Továbbra is megoldatlan azonban a nemzetközi helyzet, mivel az FCI – amelynek egy országból csak egy tagja lehet – alapszabályával ellenkezik az, hogy egy illegálisan működő egyesületet ismerjen el, mind pedig az, hogy kicserélje egyik nemzeti egyesületet a másikkal.

A minisztérium a magyarországi helyzetet megoldottnak látja, közleménye szerint jelenleg 46 szervezet rendelkezik MAgyarországon mintegy 100 fajta jogosítvánnyal, és további hét szervezet nyújtott be elismerési kérelmet 33 fajta tenyésztésére. Ezek alapján gyakorlatilag az összes jelentősebb fajta rendelkezik tenyésztési elsimeréssel.

A nemzetközi helyzet rendezéséről a tárca képviselői a sajtótájékoztatón elmondták, mivel a MESZSZ rendelkezik azokkal a feltételekkel, hogy mind a magyarországi, mind a nemzetközi dokumentumok adminisztrációját elvégezze vagy elvégeztesse, tárgyalásokat kezdtek az FCI elnökségével. A megbeszélések célja, hogy a MEOE helyett a szervezet ismerje el a magyarországon legálisan működő MESZSZ-t. A másik oldal információi szerint ezek a tárgyalások – az FCI alapokmányainak értelmében – akár 13 évig is eltarthatnak, ami kilátástalan helyzetbe hozná mind a tenyésztőket, mind a hobbiból állatot tartó fajta-kedvelőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik