Belföld

A lakosság harmada szed rendszeresen gyógyszert

Az ezredfordulón a lakosság mintegy harmada szedett rendszeresen valamilyen gyógyszert - tartalmazza a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa.

Az adatok szerint a 15 és 84 évesek között legmagasabb arányban – 87 százalékban – a 70 év feletti nők fogyasztottak gyógyszereket, míg a legkisebb arányban – 8 százalékban – a 39 év alatti férfiak.

A vizsgált kör egészét tekintve az adatok azt mutatják: a nők 42 százaléka, a férfiaknak pedig mintegy 27 százaléka rendszeres gyógyszerfogyasztó. A Társadalmi helyzetkép 2002 című kötet szerint ez a szám 8 éve még lényegesen alacsonyabb volt: akkor a nők 30 százaléka, a férfiak 21 százaléka szedett különböző medicinákat rendszeresen.

A statisztikai kiadvány szerint a gyógyszerfogyasztást több társadalmi-gazdasági tényező is befolyásolja. Az alacsonyabb iskolai végzettségű és idősebb korú emberek körében ugyanis gyakoribb a gyógyszerszedés. Az aktív keresők között kisebb, 19 százalékos az arányuk, mint a munkanélküliek között, ahol 24 százalék ez az adat.

Matejka Zsuzsanna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója korábban az MTI-nek azt mondta: kulcskérdés az indokolatlan gyógyszerfogyasztás visszaszorítása. Az OEP ezért ösztönzésképpen informálni fogja a háziorvosokat a saját praxisukba tartozó betegek gyógyszer-felhasználásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik