Belföld

A kereskedelmet nem, de a turizmust visszavetheti az ukrán vízumkényszer

Lembergben (Livben) nem tartanak attól, hogy az ősszel bevezetendő vízumkényszer visszaveti a nyugat-ukrajnai régió kereskedelmét Magyarországgal és Lengyelországgal, de számolnak az idegenforgalom csökkenésével.

“A hivatalos kereskedelmet nem fogja befolyásolni a vízumkényszer, az áruforgalom a határokon át a vízumrendszer közepette ugyanúgy folytatódik majd, mint eddig. A csencselő kereskedelem azonban minden bizonnyal visszaszorul” – nyilatkozta a lembergi Lvivszka Gazeta napilap keddi számának Viktor Borscsevszkij, a Lemberg megyei állami közigazgatási hivatal külkapcsolatokat, külgazdasági tevékenységet és külföldi befektetéseket koordináló főosztályának vezetője.

A tisztségviselő szerint ugyanakkor tartani lehet attól, hogy több lesz a bürokratikus ügyintézés, sorok alakulnak ki a külképviseletek előtt. Az ukránoknak a vízumot ingyen adó lengyelek például attól félnek, hogy nem tudnak felkészülni a vízumigénylők nagy rohamára – vélte.

Borscsevszkij arra számít, hogy a vízumkényszer leghátrányosabban az idegenforgalmat érinti majd, ahogy az szerinte lemérhető volt az ilyen jellegű utasforgalom visszaesésén Szlovákia irányában, amikor ott az ukránok számára bevezették a vízumot. Pedig Ukrajnából, főként az utóbbi időben, igen sokan utaznak külföldre üdülés céljából – mondotta.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik