Belföld

Ezermilliárd forinttal nőtt a büdzsé adóssága az első félévben

Az Államadósság Kezelő Központ Rt. (ÁKK Rt.) az idei első félévben nettó 824 milliárd forintnyi állampapírt értékesített, ebből a forintban kibocsátott állampapírok összege 704 milliárd, a hitelek törlesztése és előtörlesztése 120 milliárd forintot tett ki - hangzott el kedden az elsődleges forgalmazók díjainak átadásán Budapesten.

Borbély László András, az ÁKK Rt. vezérigazgató-helyettese elmondta: 2003 első hat hónapjában összességében 2.925 milliárd forint értékű állampapírt értékesítettek, melynek 91 százalékát az elsődleges forgalmazók vásárolták meg, a bruttó forintkötvény értékesítsen belül a kincstári fiókhálózat és a Magyar Posta eladása 9 százalékos részesedést tett ki.

Szarvas Ferenc, az ÁKK Rt. vezérigazgatója újságíróknak elmondta, az idén ősszel a nyugat-európai piacokon az ÁKK Rt. egy milliárd eurós, 10 éves lejáratú kötvénykibocsátással kíván megjelenni.

Borbély László András elmondta: az idei első félévben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 599 milliárd forint volt, amely lényegében megegyezett az előzetes tervvel. Ez a finanszírozási igény a központi költségvetés 459 milliárd forintos, a társadalombiztosítás 168 milliárd forintos hiányából, illetve az elkülönített állami pénzalapok mintegy 28 milliárd forint többletéből adódott.

A nettó finanszírozás mellett sajátos igényként jelentkezett még a jegybank 83 milliárd forintot kitevő tartalékfeltöltési szükséglete. A vezérigazgató-helyettes elmondta: a 824 milliárd forint értékű, első félévi nettó összállampapír-eladáson belül a kötvények értékesítése 243 milliárd forinttal, a diszkont kincstárjegyeké 9 milliárd forinttal haladta meg az év eleji terveket, míg a lakossági papírok esetében 48 milliárd forint elmaradást tapasztaltak.

Ismertette: 2003 első félévében 1.056 milliárd forinttal emelkedett a központi költségvetés adóssága. A nettó kibocsátást meghaladó mérték elsősorban annak tudható be, hogy ez év január eleje óta 13 százalékot gyengült átlagban a forint, ami önmagában 297 milliárd forint árfolyamveszteséget eredményezett a devizaadósságra számítva.

Ennek köszönhető, hogy az alacsony, 55 milliárd forintot kitevő nettó devizakötvény-kibocsátás ellenére a költségvetés adósságán belül a devizahányad 24,6 százalékról 25,5 százalékra emelkedett. A devizakötvény-kibocsátásból származó bevételt a devizatörlesztések és előtörlesztések fedezetéül használják fel és deviza célbetétként helyezik el.

Borbély László András beszámolt arról, hogy az idei első félévben a külföldiek tulajdonában lévő állampapír-állomány 282 milliárd forinttal emelkedett. A külföldiek kezében lévő állampapírok 95 százalékát, értékben 1.970 milliárd forintot az
államkötvények tették ki. A vezérigazgató-helyettes elmondta: a forintban kibocsátott állampapíroknál az átlagos hátra lévő futamidő az előző évi 3,43-ról 4,02 évre emelkedett.

Bótor Anikó, az ÁKK Rt. főosztályvezető-helyettese elmondta: az elmúlt évben az elsődleges forgalmazói körben tíz bank és három brókercég tevékenykedett, a második negyedévben az állampapírok másodpiaci forgalma 5.651 milliárd forintot tett ki, ami 150 százalékos növekedés az elmúlt év hasonló időszakához képest. A forintpiaci kibocsátás bruttó módon számítva 16 százalékkal emelkedett ez év első félévének végére, 2002. hasonló időszakához képest.

A főosztályvezető-helyettes ismertette: a forgalmat tekintve az államkötvények piacán az idei első félévben a legjelentősebb forgalmazó az ING Bank Rt. volt, őt követte a CA-IB Értékpapír Rt., a harmadik helyezet pedig az OTP Bank Rt. lett. A negyedik helyet az Erste Bank Befektetési Rt. foglalta el, az ötödik helyen pedig a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. áll. Az első öt forgalmazó adta az állampapír-piaci eladások 61 százalékát. A diszkont kincstárjegyek forgalmazásában az első szintén az ING Bank Rt. lett, második helyen az OTP Bank Rt. végzett, harmadik helyen a Takarékbank Rt. áll, a negyedik a Postabank Rt. lett, míg az ötödik helyet az Erste Bank Befektetési Rt. foglalta el.

Az ÁKK két díjat is kiosztott az elsődleges forgalmazóknak. A 2002. júliusától 2003. június végéig megtartott állampapír-aukciókon a legnagyobb részesedést szerző elsődleges forgalmazónak járó díjat az ING Bank Rt. vehette át, míg a másik kategória arra vonatkozott, hogy melyik elsődleges forgalmazó növelte egy év alatt legjelentősebben piaci részesedését, ezt a díjat a Deutsche Bank Rt.
képviselői vehették át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik