Belföld

Csehországot is sújtja az aszály

Csehországban az idén csupán 5,331 millió tonnás gabonatermésre lehet számítani, ami 13,3 százalékkal alacsonyabb mint 2002-ben - állítja a cseh statisztikai hivatal kedden nyilvánosságra hozott legújabb becslése.

A szakértők szerint a terméskiesés nagyobb lesz a vártnál. Az okok között a rendkívüli meleg időjárást, a kevés csapadékot és a gabonafélékkel bevetett területeknek a korábbi évekhez viszonyítva csökkentett nagyságát említik. A bevetett területek nagysága az idén 8,3 százalékkal csökkent.

A tavalyi évben 6,145 millió tonnás volt a gabonatermés Csehországban. Ugyanakkor a mezőgazdasági szakértők szerint az idei gabonatermés minősége is alacsony lesz, s nem éri el a kenyérgabona szintjét. Az átlagos hektárhozamot 3,91 tonnára becsülik, ami 0,22 tonnával maradna el a tavalyi hektáronkénti hozamtól.

A tavaszi burgonyából az idén várhatóan csak 134 ezer tonna terem meg, ami 14,8 százalékos csökkenést jelentene. A repce termése 445 ezer tonna, ami 37,2 százalékos csökkenés.

Miroslav Jirkovsky a cseh mezőgazdasági szövetség elnöke július közepén azt mondta, hogy az idén várható az utóbbi négy évtized leggyengébb gabonatermése.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik