Belföld

Amerikai kézbe kerül a legnagyobb német tévékonszern

Németország legnagyobb tévékonszernjét, a ProSiebenSat. 1-et mégis Haim Saban amerikai milliárdos veszi meg - vált ismeretessé kedden Münchenben.

Leo Kirch médiavállalkozó csődbe ment birodalmának, a KirchMedianak a hitelezői úgy döntöttek, hogy elfogadják Saban újabb ajánlatát. Hónapokkal ezelőtt egyszer már úgy tűnt, hogy az amerikaihoz kerül a német televíziós piac e jelentős szelete, de aztán mindkét fél visszalépett az üzlettől. Beavatottak szerint “pénzügyi részletek” miatt hiúsult meg az üzlet június elején. A keddi Die Welt úgy tudja, hogy Saban nem volt képes társvállalkozót felhajtani, illetve többször nem vette figyelembe a fizetési határidőket. Van olyan értesülés is, hogy az euró felértékelődése is közrejátszott.

A mostani üzlet részleteit sem hozták nyilvánosságra, de úgy tudni, hogy Saban 7,5 eurót ajánlott törzsrészvényenként. Az egész üzlet körülbelül egymilliárd eurós. Saban 26 százalékos részesedést kap egy amerikai pénzügyi befektetőkből álló konzorciumon belül. A ProSiebenSat.1 Németország legnagyobb televíziós konszernje. A ProSieben, a Sat 1. és a Kabel 1 csatornán kívül az N24 hírtelevízió is ide tartozik, a Kirch-csoport legértékesebb darabja.

Ajánlott videó