Belföld

Romániában vesz dohánygyárat az Altria és a BAT

Az Altria csoport Philip Morris egysége és a British American Tobacco (BAT) nyerte meg a két legnagyobb szerb dohánygyár többségi tulajdonrészének eladására kiírt tendert - jelentette be hétfőn a szerb pénzügyminiszter.

Bozidar Djelic elmondta, az állami Duvanska Industrija Nis 70 százalékát a Philip Morris Holland BV vásárolja meg 518,3 millió euróért, míg a BAT 87,4 millió eurót fizet a Duvanska Industrija Vranje (DIV) 70 százalékáért.

A két ügyletet szeptember elejére véglegesítik – mondta Djelic. A Philip Morris 387 millió eurót fizet készpénzben, 64,85 millió euró befektetést hajt végre és további 66,18 millió eurót szociális programokra fordít.

A BAT a 70 százalékért 50 millió eurót készpénzben folyósít, 24 millió eurót költ korszerűsítésre a következő két évben és 13,4 millió eurót fordít a foglalkoztatottak életkörülményeinek a javítására. Djelic hangsúlyozta: nem lesz tömeges elbocsátás. A DIV tavaly mintegy 1,6 milliárd szál cigarettát gyártott, a szerb piacon mintegy 8 százalékos a részesedése.


 

Ajánlott videó