Belföld

Nagy-Britannia: elmaradt a háborútól várt haszon

A brit üzleti élet fellendülésbe vetett bizalma az elmúlt három hónapban csökkent, főleg, mert az iraki háború befejezéséhez fűzött gazdasági remények egyelőre nemigen igazolódtak, viszont a tőzsde alakulásával kapcsolatban a befektetők viszonylag derűlátók - derül ki két friss londoni vállalati közvélemény-kutatásból.

Az üzleti életet képviselő gyáriparos-szövetség (CBI) felmérése szerint az ország nagy részén csökkent a bizalom, mert elmaradt az iraki újjáépítéstől remélt ösztönzés. Ugyancsak csökkentek sok országrészben a vállalati megrendelések. Legkevésbé London körzetében és Észak-Írországban mutatkoztak borúlátónak a megkérdezettek.

A CBI hasznosnak tartaná, ha a brit központi bank tovább csökkentené a kamatokat, de erre elemzők szerint nincs esély, az alapkamat várhatóan a következő jegybankértekezlet után is 3,5 százalékos marad.

A Halifax részvénykereskedéssel is foglalkozó elemző cége szerint a tőzsdén játszó brit befektetők bíznak abban, hogy a következő egy évben a londoni tőzsdén némi növekedés várható. Az ötszáz megkérdezett befektető várakozásai szerint a július végi 4075-ről egy év alatt 4431 pontra nő az FTSE tőzsdeindex. Egy hónappal korábban még több mint 300 ponttal óvatosabbak voltak a befektetők – derül ki a felmérésből, amelyet a BBC televízió idézett. Akadt olyan befektető, aki jövőre 5300 pont körül várja az index alakulását.

Jobboldali brit lapok a hét végén közölték azt a kormányzati adatokból kiszámolt statisztikát is, amely szerint a munkáspárti kormány, a jelenlegi megbízatásának két éven belül lejáró végéig, összesen több mint 600 ezer új állást hoz létre a közszolgáltató ágazatokban, de ez 19 milliárd fontos költségvetési pluszkiadást jelent a bérek miatt.


Ez növeli az aggodalmat, hogy az országban túl gyorsan bővül az állami szektor a magánszféra rovására. Tavaly négyszer annyi állás keletkezett az állami szektorban, mint a magánvállalatok körében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik