Belföld

Kínában 82 százalékkal nőtt az autóértékesítés

Kínában az első félévben 842 800 új személyautót értékesítettek, 82 százalékkal többet, mint a tavalyi első félévben - jelentette az Új Kína hírügynökség hétfőn. Kínában tavaly adtak el először egymilliónál több autót egész évben.

Az első félévben 903 400 személyautót gyártottak Kínában, 83 százalékkal többet a tavalyi első félévinél. A kínai piacon továbbra is a német Volkswagen az első helyezett. Két kínai vegyesvállalata közül a Shanghai Volkswagen Automotive Co Ltd az első félévben 202 578 kocsit gyártott – ezzel egyszersmind a legnagyobb kínai autógyár is – és 192 193 kocsit adott el.


A másik, a csangcsuni FAW-Volkswagen Automotive Co Ltd 147 001 kocsit készített és 130 291-et adott el az első félévben. Így e két gyáré volt a kínai piacnak összesen a 38 százaléka.

A külföldi autógyártók általában több mint kétszeresére akarják növelni a termelésüket Kínában a következő négy éven belül – a Volkswagen például 1,6 millió kocsit akar ott gyártani öt éven belül, megőrzendő a piacvezető helyét -, de elemzők szerint nem biztos, hogy a remélt évi 8 százalékos kínai gazdasági növekedés elég lesz a többtermelés felszívására. Helyi elemzők szerint a kereslet már most sem tart lépést a termelés növekedésével, és árháború lehetséges – írta a hírügynökség.

A két Volkswagen-érdekeltség mögött a kínai piacon a harmadik helyezett a tiencsini FAW-Hsziali Automotive Co Ltd, amely az első félévben 84 328 autót gyártott és 74 707-et adott el. A cég a legnagyobb japán autógyár, a Toyota partnere.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik