Belföld

Számos újság juthat csődbe

A pénzügyi tárca azt javasolja a kormánynak, hogy a lapok áfáját a jelenlegi 12 százalékról jövő
re 15 százalékra emeljék - írja a Napi Gazdaság. Amennyiben az Országgyűlés is támogatja a javaslatot, az jövőre 2-3 milliárd forint többletforrást jelent a büdzsének - mondta lapunknak Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője.

A Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) elnöksége azt követeli, hogy a kormányzat jövőre a legkedvezményezettebb, vagyis az 5 százalékos sávba sorolja a lapok általános forgalmi adóját – reagált Lengyel L. László, a MLE elnökségi tagja, aki az európai gyakorlatra hivatkozva is elhibázottnak tartja a tárca szándékát. Az uniós országok átlagában 4,3 százalékos áfa terheli az újságokat, az országok többségében a nulla-négy-hét százalékos áfakulcsba sorolják be és mindenhol a legkedvezményezettebb sávban tartják azokat.

A kormány tervezett intézkedésével tovább nőnének a lapkiadást egyébként is sújtó terhek: a néhány évvel ezelőtt bevezetett kulturális járulék mindmáig gyakorlatilag adóformában működik; a kiadók működésének feltételeit drasztikusan rontja a forint árfolyamának gyengülése is, mivel a papírt az ágazat teljes egészében importból szerzi be, s az az elmúlt időszakban 10 százalékkal drágult. Szintén hátrányosan érinti a szakma egészét a munka törvénykönyvének módosítása nyomán kialakult helyzet, amely amellett, hogy jelentősen növeli a kiadók adóterheit, sok újságíró szerződéses viszonyát és megélhetését veszélyezteti.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik