Belföld

Román kiviteli tilalom a búzára

A román kormány jövő év július elsejéig megtiltotta a búza kivitelét az országból. Ezzel egy időben bejelentették, hogy Románia az idén 1,6 millió tonna gabonát importál vámmentesen - közölte pénteken a román gazdasági sajtó.

A búza exportjára kivetett tilalom alól csak kivételes esetekben adhat felmentést a román mezőgazdasági minisztérium. A kormány döntése értelmében 2003. december 31-ig vámmentesen lehet behozni az országba 1 millió tonna malmi búzát. Október 31-ig takarmányozásra vámmentesen lehet importálni 500 ezer tonna kukoricát, 100 ezer tonna árpát és 12 ezer tonna rozst.

A román mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint az elmúlt tél és az idei nyár szélsőséges időjárása a búzával bevetett területek közel egynegyedét károsította különböző mértékben, és emiatt az idén 2,5 millió tonnás termést takarítanak be. Így mintegy 1 millió tonnás hiány keletkezik malmi búzából.

A vámmentes búzabehozatal bejelentéséig Románia az idén mintegy 360 ezer tonna búzát importált, főként Magyarországról (205 ezer tonna), Bulgáriából (101 ezer tonna), Moldovából (25 ezer tonna) és Oroszországból (20 ezer tonna).

Tavaly a Romániába külföldről behozott kukorica közel 54 százaléka Magyarországról érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik