Belföld

Növekedtek a személyi jövedelmek az USA-ban

Az Egyesült Államokban júniusban 0,3 százalékkal növekedtek a személyi jövedelmek, a lakossági kiadások szintén 0,3 százalékkal álltak az előző havi szint felett. A kereskedelmi minisztérium adatai egészséges növekedést jeleznek és azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy 2003 második felében felélénkülhet a gazdaság.

Májusban a személyi jövedelmek módosított adat szerint 0,4 százalékkal, a személyi kiadások 0,1 százalékkal növekedtek. A szakértők azt várták, hogy júniusban a lakossági jövedelmek 0,3, a kiadások pedig 0,4 százalékkal lesznek magasabbak.

A szakértők az adatok alapján arra következtetnek, hogy a gazdaság egészének lanyha első fél évi növekedése után a háztartások “költségvetése” kedvezően változik, növeli ugyanis majd a lakossági bevételeket, ha az elfogadott 350 milliárd dolláros adómérséklés hatása kibontakozik. Az adómérséklés hatása júniusban még nem volt érzékelhető, hiszen a rendelkezésre álló – adófizetést figyelmen kívül hagyó – jövedelmek júniusban 0,3 százalékkal, a májusival azonos mértékben növekedtek.

A háztartások takarékossági rátája júniusban 3,3 százalékon, az előző havi szinten maradt. A lakossági kiadásokra vetített áremelkedés, amit a Federal Reserve az inflációs trend megfelelő jelzőszámának tekint, júniusban 0,2 százalékkal nőtt. 0,2 százalékos volt az erősen ingadozó élelmiszereket és energiaféleségeket figyelmen kívül hagyó áremelkedés üteme is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik