Belföld

Matáv-támogatást sejt a kormányzati intézkedések mögött az UPC is

Az UPC Magyarország Kft. nem tartja megfelelőnek a szélessávú internet terjedését szolgáló kormányzati intézkedéséket - közölték kábelszolgáltató társaság képviselői pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Szalay Dorottya, a cég vezérigazgató-helyettese szerint sem a gyors adatátvitelt lehetővé tevő rendszerek kiépítésére vonatkozó adókedvezmény, sem pedig az infrastruktúrafejlesztésre júliusban meghirdetett pályázat nem biztosítja az esélyegyenlőséget a piacon.

Megjegyezte, hogy a UPC csatlakozik a Magyar Kábeltelevíziós Hálózatok Szövetsége, és a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség által Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszternek elküldött levélhez, amelyben a szervezetek az említett intézkedések feltételeinek megváltoztatását kérik.

Mátrai Gábor, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója kifejtette: a tavaly decemberben meghirdetett 50 százalékos adókedvezményt csak a nyereséges tevékenységet folytató cégek képesek igénybe venni. “A szélessávú internetet fejlesztő beruházók közül a legtöbbnek, így a UPC-nek még nem térültek meg a befektetései, így a kedvezményből sem részesülhetnek” – mutatott rá.

Szerinte csak a Matáv képes élni ezzel a kormányzati segítséggel akkor, amikor az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal (ADSL) kiépítéséhez adókedvezményt vesz igénybe. Az igazgató tudomása szerint eddig a Matáv 3 milliárd forint adókedvezményben részesült. “Ezzel nem teljesül a kormányzat technológiasemleges támogatási rendszerre, illetve az infrastruktúra alapú verseny kialakítására irányuló elképzelése” – hangoztatta Szalay Dorottya.

Szűcs László, a cég média- és sajtókapcsolati igazgatója hozzátette, mindezt alátámasztják a szélessávú internetkapcsolattal rendelkezők számára vonatkozó adatok is.

“Tavaly év végén még 33,9 ezer Matáv ADSL előfizető volt és 29 ezren használták az UPC kábeles internetmegoldását, a Chellot. Az adókedvezmény révén azonban az idén június végén már a 33 ezer UPC-internetező kétszeresét is elérte a Matáv ügyfélköre” – jelezte Szűcs László.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik