Belföld

Lefülelt vásznak – megtalálták az elrabolt Czóbeleket

Megtalálta a rendőrség az idén áprilisban Szentendrén ellopott négy Czóbel-képet. Az épségben megkerült festmények értéke mintegy 90 millió forint.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyomozói nemrégiben egy óbudai házkutatásnál megtalálták az április 24-én a szentendrei Czóbel Múzeumból ellopott négy festményt – jelentette be – Vukán Béla alezredes, az ORFK műkincs-szakértője és Csizner Zoltán, a nyomozócsoport vezetője pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatón. A festmények gyakorlatilag sértetlenül kerültek a hatóság kezébe, csak „kisebb hiányosságok” voltak rajtuk, például eltűnt róluk a keret.



Lefülelt vásznak – megtalálták az elrabolt Czóbeleket 1

Mi lesz a nyomravezetői jutalommal?

A tájékoztatóból kiderült, hogy minden bizonnyal az elkövető lakásán találták meg az ellopott képeket. Az azonban egyelőre nem nyilvános, hogy segítették-e a rendőrséget lakossági bejelentések, illetve miért éppen azt az óbudai lakást kutatták át, ahol végül megtalálták a keresett műtárgyakat. Így egyelőre az sem dönthető el, hogy kifizetik-e a Pest Megyei Közgyűlés által a nyomravezetőnek felajánlott egymillió forintos jutalmat.

A nyomozók elmondták, hogy egyelőre egyetlen elkövető ellen folyik az eljárás, de a későbbiekben még várható más személyek „képbe kerülése” is. Az igen szűkszavú tájékoztatásból kiderült, hogy a rendőrség számára eddig nem volt ismert az elkövető személye, és így várhatóan a tettes- vagy bűntársak sem szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásokban.


Czóbel Párizsban 

A FigyelőNet érdeklődésére megkérdezett műkereskedelmi szakértők is megerősítették, hogy Czóbel fiatalabb kori alkotásai az értékesebbek: Czóbel Béla ugyanis az 1900-as évek elején, pályafutása korai szakaszában Párizsban tartózkodott, és ott olyan világhírű művészekkel állított ki közösen, mint a Fauves csoport tagjai. 

Nem volt(ak) amatőr(ök)


Egy kérdésre válaszolva a rendőrök elmondták, alighanem megdőlt az a korábbi hipotézis, hogy hozzá nem értő tolvaj(ok) járt(ak) a szentendrei múzeumban. (Az áprilisi híradások szerint a betörő, illetve betörők azt a négy képet vitték el, amelyeket az ajtóval szemben találtak.)

A nyomozás eddigi eredményei szerint feltételezhető ugyanis, hogy a betörők tudatosan Czóbel Béla fiatalkori műveit, de legalábbis korai korszakához tartozó festményeit tulajdonították el. Mint azt Mazányi Judit, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa elmondta, a fiatalkori Czóbel-művek értékesebbek.


Szigorított őrizet


A most megtalált képek értékét igazságügyi szakértő 90 millió forintban jelölte meg. Ugyanakkor a rendőrök szerint az eszmei érték ennél magasabb lehet.


Mazányi Judit elmondta, hogy a szentendrei múzeumban a lopás óta megerősítették a biztonsági intézkedéseket, egy erre szakosodott céggel kötöttek megállapodást. Azt is megtudtuk, hogy a megyei igazgatóság pályázatot adott be, és reméli, támogatást nyer el arra, hogy korszerűsítsék a biztonsági berendezéseket a megyei művészeti intézményekben, képtárakban és múzeumokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik