Belföld

Lecserélik a selejtes személyiket

Kétszázötvenezer ember új, kártya formájú személyi igazolványát kell lecserélni fél év alatt. A 2000 első felében kiadott okmányok a könnyebben roncsolódó PVC-ből és nem az előírásoknak megfelelő polikarbonát alapanyagból készültek - számol be a Magyar Hírlap. A Belügyminisztériumban már a kiadáskor tudták, hogy idő előtt ki kell cserélni az okmányokat.

Az okmányirodáknak 250 ezer személyi igazolványt kell kicserélniük az év végéig. A 2000. január 1-je és július 17-e között kiállított kártyák alapanyaga ugyanis nem felel meg az előírásoknak: a stabilabb és tartósabb polikarbonát helyett PVC-ből készültek, mivel a külföldi beszállító annak idején nem tudta határidőre legyártani a szükséges mennyiséget – mondta Urbán György, a Belügyminisztérium Központi Adatbank Nyilvántartó és Választási Hivatalának vezetője.

2000. január 1-jétől a törvény szerint már csak az új, kártya formájú igazolványokat lehetett kiállítani. Ezek speciális összetételű, különböző biztonsági előírásoknak megfelelő alapanyaga csak külföldről szerezhető be. Mint Urbán György elmondta, már 1999-ben, az új kártyás személyi előállítására kiírt közbeszerzési eljárás közben (amelynek nyertese az Állami Nyomda lett) kiderült, hogy a január 1-jei határidőre nem tudják a külföldi cégek – amelyeket Urbán nem kívánt megnevezni – leszállítani a terméket. Így átmeneti megoldásként, az idő rövidsége miatt, PVC-re nyomták az első fél évben kiállított 250 ezer igazolványt.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik