Belföld

Feltámadt az amerikai gazdaság, vagy csak a hadiipar?

Elemzők sokasága próbálja kideríteni: valóban beindult-e az amerikai gazdasági növekedés, vagy csupán az iraki háború miatt felpörgött hadikiadások élenkítik az USA gazdaságát.

Az amerikai konjunktúra jelentősen erősebb lett az idei második negyedévben – nemcsak az első három hónaphoz képest, hanem az elemzők várakozásaihoz viszonyítva is. Az okot sokan abban keresik, hogy az USA hadiipari (kissé eufemisztikusabb szóval: védelmi) kiadásai jelentősen növekedtek, és immár a koreai háború óta a legmagasabb szintet érték el.


 Jót tesz az adócsökkentés is

Gazdaságkutatók szerint az amerikai kormányzat adócsökkentési intézkedései is hozzájárulhatnak a várt konjunktúra-erősödéshez. Mindez pedig áttételesen az eurózóna gazdaságára is pozitívan hathat – vélekednek a Der Spiegel által megkérdezett német megfigyelők. A Bankgesellschaft Berlin szakértője, Carsten Demski szerint mintegy féléves csúszással érzékelhető Európában az USA gazdasági növekedésének felgyorsulása.

A számok


De nézzük a konkrét számokat: az előzetes adatok szerint az USA GDP-je éves szinten 2,4 százalékkal bővült az április és június közötti időszakban. Ez az első negyedév 1,4 százalékos mutatójához képest jelentős eredmény, és az elemzők várakozásához (1,5-1,6 százalék) viszonyítva is igencsak kedvezőnek mondható.

A tőzsdék az Atlanti-óceán mindkét oldalán kedvezően reagáltak a világ talán legfontosabb makrogazdasági hírére. A csütörtöki záráskor szinte az összes tőzsdeindex jelentős nyereséget könyvelhetett el.

Szkeptikusok


Ugyanakkor máris megszólaltak a szkeptikusok is: sokan a kormányzat beavatkozásának tudják be a növekedés meglódulását: a hatalmas hadiipari kiadásbővülés ugyanis nagyban szerepet játszott a kedvező GDP-adatokban. Az első számú ok tehát az iraki háború, amelynek eredményeként a védelmi költés 44,1 százalékkal(!) szökött fel az USA-ban. Mindez azután történt, az ilyen jellegű költekezés az év első három hónapjában 3,3 százalékkal mérséklődött. (Legutóbb 1951 harmadik negyedévében ugrottak meg a hadikiadások ennél gyorsabb, 110 százalékos mértékben – írja az MTI-Eco.)

Persze az USA gazdaságát önmagában mindez még nem tudná kimozdítania a lassú növekedés állapotából. A cégek kiadásai is fellendültek ugyanis ezzel egyidejűleg, pontosabban a beruházások lódultak meg leginkább. Az invesztíciós kiadások ugyanis éves szinten 6,9 százalékkal bővültek, miközben az első negyedévben még ugyanez a mutató 4,4 százalékos visszaesést tükrözött. (Ilyen gyors ütemű befektetés-bővülésre három évvel ezelőtt, 2000 második negyedévében volt legutóbb példa az MTI-Eco szerint. Akkor a befektetések 10,2 százalékkal ugrottak meg.)


A lakossági fogyasztás is emelkedett


A lakossági fogyasztás szintén növekedett, bár az előző szektoroktól (a vállalati és a kormányzati szférától) kissé lemaradva. Márpedig a lakossági fogyasztás határozza meg az amerikai gazdasági teljesítmény kétharmadát. Mindenesetre ez a mutató 3,3 százalékkal bővült, az előző negyedévi két százalékos emelkedésről – írja a Der Spiegel. Az autók és a tartós fogyasztási cikkek vásárlása hajtotta fel ebben a szektorban elsősorban a keresletet.

Elemzők szerint a második félévben további bővülésre lehet számítani, és a konjunktúra élénkülése folytatódhat. Legalábbis ezen a véleményen van az elemző közgazdászok többsége, továbbá az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed, illetve amaga az amerikai kormányzat is. A Fed atlantai (regionális) főnöke, Jack Guynn például fellendüléssel számol továbbra is, ugyanakkor óvott a túlzott várakozásoktól, és az esetleges hirtelen ugrást nem tartotta valószínűnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik