Belföld

Egy éve először csökkent az USA munkanélkülisége

Júliusban 6,2 százalék volt az amerikai munkanélküliség aránya - közölte pénteken a washingtoni kormányzat. Júniusra 6,4 százalékot mért az USA munkaügyi minisztériuma, májusban 6,1 százalékot. A ráta egy év óta első ízben csökkent a múlt hónapban.

Elemzők is arra számítottak, hogy júliusban mérsékelten csökkent az amerikai munkanélküliségi ráta. A Dow Jones Newswires-CNBC által megkérdezett elemzők szerint a júliusi munkanélküliségi szint 6,3 százalékra gyengül. A minisztérium ugyanakkor azt is közölte, hogy a bérlistákról a múlt hónapban 44 ezer alkalmazott került le. A várakozások szerint 18 ezerrel nőnie kellett volna a bérjuttatásban részesülő amerikaiak számának, igazodva a munkanélküliség csökkenéséhez.

Az ellentmondást a jelentések azzal oldják fel, hogy a regisztrált munkanélküliek, más szóval az álláskeresők számának csökkenése jelzi a munkanélküliség mérséklődését és a múlt hónapban sokan voltak az álláskeresők közül, akik “kiléptek” a munkavállalók lehetséges köréből, azaz a munkaerőpiacról s nem keresnek tovább állást maguknak. Ezek száma a múlt hónapban 470 ezer volt, a múlt év júniusban még csak 405 ezer.

Elemzések szerint ugyanakkor a 44 ezres csökkenés a
foglalkoztatottaknál a júniusi 72 ezres csökkenést követi, a feldolgozó iparban romlik elsősorban a foglalkoztatás és november vége óta nagyon sokan, már mintegy egy millióan kerültek le a bérlistákról az Egyesült Államokban.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.
Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.