Belföld

Sikert aratott a víztisztító és a légmotoros bicikli is

Szép magyar sikerekkel zárult Franciaország a Bordeaux központú Aquitaine régióban a második Nemzetközi Innovációs Fesztivál, amelyet Vieux Boucau üdülőhelyén rendeztek meg az Atlanti-óceán partján.

A nagydíjat Törőcsik Mihály professzor ivóvíztisztító eljárása nyerte el. Ezzel a módszerrel egyszerűen és olcsón határérték alá lehet vinni az ivóvíz arzéntartalmát, úgy, hogy közben a baktériumok – közöttük az antrax is – megkötődnek. Az eljárás az eddig alkalmazott módszereknél sokkal szélesebb körben nyerhet hasznosítást.

Az Európai Unióban az ivóvíz literenkénti megengedett arzéntartalma 10 mikrogramm lehet, a magyar szabványok szerint a megengedett mennyiség 50 mikrogramm. Magyarországon több mint 500 olyan alföldi település van, ahol az arzénszennyezés mértéke az EU szabvány feletti, de Franciaország atlanti-parti vidékén is és másutt is gondot okoz az ivóvizek szennyezése.

Az innovációs fesztivált rendszerint olyan helyeken rendezik, ahol sok látogatóra lehet számítani. Vieux Boucau, a francia “ezüstpart” rengeteg üdülőt vonz, amellett e régióban sok a kisvállalkozó is. Nem utolsó sorban itt haladt el a centenáriumi Tour de France mezőnye a 17. szakaszán, ezért is különösen sok látogatót vonzott a legújabb magyar találmány: a légmotoros kerékpár.

Ez a kerékpár a nemrégiben feltalált légmotoros autó mintájára működik. Árammal működtetett kompresszor sűríti be egy palackba a levegőt, amely egy légmotor dugattyúját hajtja meg és így alakítja át a villamos energiát mechanikai energiává. Az így működtetett autó, vagy bicikli nem bocsát ki széndioxid szennyezést. Egyes szakemberek szerint amennyiben a benzinkutak kompresszor állomásokkal lennének felszerelve, úgy az autók 2 eurónyi árammal lennének működtethetők 100 kilométeres úton.

A Magyar Feltalálók Egyesülete által bemutatott többi hazai alkotást is díjazták. Franciaország egyik legdinamikusabban fejlődő régiójával ígéretes gazdasági kapcsolatokra nyílik lehetőség eredményeink megismertetésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik