Belföld

Richter-gyorsjelentés – eséssel járt

A Richter Gedeon Rt. első féléves gyorsjelentése gyengén, de elmaradt az elemzői várakozásoktól. Lehet, hogy némi csalódás, lehet, hogy profitrealizálás az oka, de az árfolyam reggel óta már 2,5 százalékot esett.

Mindig felfokozott várakozás előzi meg a legnagyobb hazai gyógyszergyár gyorsjelentésének publikálását. Az eredmények az utóbbi időben rendre meghaladták az elemzői konszenzust, ám ezúttal kismértékben alulmaradtak a vártnál.

Az év első hat hónapjában realizált árbevétel 54,9 milliárd forint volt, 13,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés hajtóereje az amerikai piacokra történő értékesítés (a 38,5 milliárd forintnyi exportforgalom 46 százaléka), valamint az EU-ba irányuló generikus szállítások bővülése volt. A termékpalettán belül egyre jelentősebb, ma már 28 százalékos súlyt képviselnek a nőgyógyászati szerek.

A belföldi piacon némiképp megtört a lendület, a hazai árbevétel 10,3 százalékkal 16,4 milliárd forintra emelkedett. A társaság piaci részesedése valamelyest, 8,7 százalékra csökkent, de ezzel változatlanul piacvezető a Richter.

A pénzügyi tételek jellemzően fontos szerepet játszanak a cég életében, ugyanis a különböző piacokra intenzíven exportáló Richter határidős ügyletekkel folyamatosan szereti lefedezni nyitott devizapozícióit, és ezáltal csökkenteni az árfolyammozgásokból eredő kockázatot. A múlt évben megkötött euróalapú ügyletek piaci értékelése a forint gyengülése miatt jelentősebb veszteséget mutat (a pénzügyi műveletek eredménye összességében így 877 millió forint lett, szemben a tavaly június végi 2,7 milliárd forinttal), ugyanakkor hosszú távon a gyengébb forint kétségtelenül előnyös a társaság számára. Ha drámai változások nem történnek a pénzpiacon – fogalmazott Bogsch Erik, vezérigazgató -, akkor a második félévben nullszaldót várnak a még nyitott devizapozícióktól.

Ami az adózott eredményt illeti: a 15,1 milliárd forintos nyereség 11,5 százalékos emelkedést jelent éves összehasonlításban. A társaság konszolidált profitja ennél hajszálnyival magasabb: 15,3 milliárd forint. A konszolidációba bevont cégek között szerepel a tavaly megvásárolt lengyelországi Polfa-gyár, ám ettől az érdekeltségtől idén még nem vár el nyereséget a Richter – hangsúlyozta Bogsch Erik.

Az idei tervekről szólva Bogsch Erik úgy fogalmazott, hogy az augusztusban életbe lépő új gyógyszerár-támogatási rendszer várhatóan kissé negatívan befolyásolja a cég számait, de leginkább az ország gazdasága és a betegek szempontjából káros. Bár a koncepció részleteiben még nem ismert, a vezérigazgató szerint a finanszírozási problémákat nem oldja meg, sőt az egészségügyi kassza további feléléséhez és túllépéséhez vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik