Belföld

Nem forgatta fel a piacot a román Mol-üzlet

A romániai Shell benzinkutak egynegyedének megvételével a magyar Mol csoport nem forgatta fel a piac szerkezetét, de bizonyította, hogy minden lehetőséget megragad a terjeszkedésre a romániai piacon - írta csütörtöki számában a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap.

A 23 romániai Shell-kút megvásárlásával csak a szereplők cseréltek helyet a piacon – hangsúlyozta a lap. A két társaság közti tranzakció után továbbra is a Petrom román állami olajtársaság áll a benzinkutak számát tekintve az első helyen Romániában. A Petrom közel 600 kútból álló hálózatát követi a magánkézben lévő román Rompetrol 173 töltőállomással, igaz, ezek közül csak 53 van saját tulajdonában, a többit bérli, illetve márkabérleti rendszerben üzemelteti.

A nemzetközi társaságok közül a legnagyobb szereplő az orosz LukOil, amely 1998-ban jelent meg a román piacon, és mostanáig 146 kutat nyitott Romániában. A most megvett Shell kutakkal a Mol került mögéje 73 állomással, a Shellnek pedig 58 kútra csökkent a hálózata. Az osztrák OMV eddig 52 kutat, az olasz AGIP 20 kutat nyitott Romániában.

A nagy társaságok kútjai mellett mintegy 900, magánkézben lévő benzinkút üzemel jelenleg az országban. A Rompetrol és a LukOil Downstream Romania társaság vezetői úgy nyilatkoztak a Ziarul Financiarnak, hogy a piac szerkezetére nincs hatással a romániai piacon közel hasonló mértékben jelenlévő két társaság üzlete.

A román gazdasági lap szerint a Shell Romania már hónapok óta tárgyalásokat folytatott több romániai piaci szereplővel, és végül a magyar csoport romániai leányvállalatával kötötte meg az üzletet. Ennek nagyságát a Ziarul Financiar által idézett piaci szakértők 25 millió dollár körülire becsülik.

“A Mol terjeszkedése ebben a formában azt mutatja, hogy a magyar társaság minden kedvezőnek látszó lehetőségre spekulál a román piacon. Nagyon is lehetséges, hogy a Mol lesz a Petrom többségére pályázók egyike” – írta a Ziarul Financiar. Az illetékes román hatóságok a Mol-Shell üzlet megkötésének napján jelentették be, hogy eldőlt a Petrom tervezett
privatizációjának formája: a társaság részvényeinek 31 százalékát kínálják majd fel stratégiai befektetőnek, aki ezt követően tőkeemeléssel juthat 51 százalékot elérő többséghez.

A Ziarul Financiar a lehetséges érdeklődők között a térségben terjeszkedő magyar Mol, az osztrák OMV és az orosz LukOil csoportot említette az első helyen. Szóba jöhet néhány amerikai társaság, az olyan nyugat-európai társaságok pedig, mint az olasz ENI, vagy a francia Total Fina Elf, a privatizáció konkrét feltételeire várnak.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik