Belföld

Lugasban borozni – Áts Cuvée 2002, Royal Tokaji Wine Company

Van a boroknak egy nagyon kellemes kategóriája, mely tartalmas, húsos, többnyire édes borokat takar.

Szívünknek azért különösen kedves ez a típus, mert a divatos, könnyű beszélgető-boroknál komolyabb fenoméneket tömörít, márpedig ezek inkább emlékeztetnek a régmúlt borértelmezé-sére, mint a mai reduktív, felületes boritalok. Ez a késői szüre-telésű borok kategóriája (late harvest, spätlese, vendange tardive).


Lugasban borozni – Áts Cuvée 2002, Royal Tokaji Wine Company 1

Áts Cuvée 2002, Royal Tokaji Wine Company

Az ilyen borok értelemszerűen magasabb cukor- és extrakt-tartalmúak, színük mélyebb, borosabbak tehát az uralkodó paradigma borainál. Tán erre, a technológiai forradalommal összefüggésben kiteljesedő, a primer (a szőlőből fakadó) információkat megőrző, virágos-gyümölcsös-reduktív stíluskorszakra való reakcióképpen mintha terjedőben lenne a kései szüret paradigmája szerte a boriszák glóbuszon. Ez az a ritka pillanat, amikor a magyar (bor)kultúra nem követő, hanem szinkronmozgást végez a világtrendekkel, amennyiben nálunk is fellendült az imígyen készülő borok piaca, főleg Tokajon. Sok oka van ennek, egyik, hogy e kategória neve alatt forgalmazva gyorsan piacra forgathatók az új stílusú tokajik. A másik, hogy ez tényleg nagyon kellemes bortípus: illatos, tartalmas, de nem olyan bonyolult, ünnepi, nehézsúlyú ital, mint egy aszú.

E heti aszúnk az éppen ilyen nehézsúlyú, régies stílusjegyeket is tudatosan őrző Royal Tokaji Wine Company szortimentjének első kiterjesztése ilyen könnyedebb irányba. A főborász nevét viselő kis váza vicces, 1875 forintos áron érhető el a magas polcokon, érdemes pipiskedni érte, mert hibátlan, szép hársmézes illatú; a botritiszes illat jelzi, hogy tulajdonképpen szamorodnis, más szóval főboros jegyeket viselő, azaz aszús szemeket is tartalmazó szőlőből sajtoltatott álomillatú borral van dolgunk. Világos aranysárga színű, karcsú testét üde savak gerince tartja, fanyar, citrusos, birses, szőlőtanninos bor. E furmint-hárslevelű küvé magát 8-10 fokon ajánlja halak és szárnyasok mellé, de választhatjuk a létezés kétségkívül egyik legmagasabb rendű formájához, a lugasban borozáshoz is.

Ajánlott videó