Belföld

Júniusban nőttek az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak júniusban az előző hónaphoz képest 2,5 százalékkal, egy év alatt 2,3 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítés árszintje az előző hónaphoz képest 1 százalékkal, egy év alatt 4,1 százalékkal lett magasabb. A forintban mért exportértékesítés az előző hónaphoz képest 3,7 százalékkal, tavaly júniushoz viszonyítva pedig 0,9 százalékkal drágult. Ebben elsősorban a gyengülő forint játszott szerepet.

Az idei év első félévében 2002 első hat hónapjához viszonyítva a termelői árak 0,6 százalékkal nőttek, ami a belföldi árak 3,9 százalékos emelkedéséből, valamint az exportértékesítés árainak 2 százalékos mérséklődéséből fakad.

A belföldi értékesítésre főleg a hatósági földgázárak május 15-től hatályos növekedése hatott, ennek következtében a gázgyártás és -elosztás ágazatban a termelői árak 6,4 százalékkal nőttek.

A feldolgozóiparban a legnagyobb áremelkedést a kőolajfeldolgozás ágazatban regisztrálták, ahol havi szinten 5 százalékkal, éves szinten 7,4 százalékkal nőttek, nagyrészt az élénk világpiaci ármozgásoknak köszönhetően.

A vegyi anyag, -termék gyártása árucsoportban 0,4 százalékos volt júniusban az árak mérséklődése, éves szinten azonban ennek az ágazatnak az árai 7,1 százalékkal emelkedtek.

Éves szinten a harmadik legnagyobb áremelkedést a zömében hatósági ármegállapítás alá tartozó villamos energia-, gáz-, vízellátás ágazatokban lehetett tapasztalni, 6,7 százalékkal. A víztermelés, -kezelés, -elosztás területén, mint alágazatban még ennél is nagyobb, 9,2 százalékos volt az árak emelkedése, míg a villamosenergia-termelés, -elosztásnál 8,4 százalékos éves árnövekedést regisztráltak.

Az ipari exportértékesítés forintban mért árszintje minden ágazatban emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva, elsősorban a forint június elejei leértékelésének köszönhetően. A legnagyobb áremelkedés az exportárak területen is a kőolajfeldolgozás ágazatban történt. Az exportban meghatározó súlyt képviselő gépipari ágazatoknál az árak 3,4 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés árainál az egyes alágazatokat tekintve az előző hónaphoz viszonyítva az áremelkedés 1,3 százalék és 8,7 százalék között mozgott.
A belföldi értékesítés árnövekedése az előző hónaphoz képest, 0,1 és 2,9 százalék között alakult. A legnagyobb áremelkedés az energiatermelő ágazatokban mutatkozott, míg a legkisebb árváltozást a beruházási javakat gyártó ágazatoknál regisztrálták.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik