Belföld

Jukosz-botrány: már az orosz miniszterelnököt is hírbe hozták

A Jukosz-botrány néven elhíresült vizsgálatsorozatban az orosz főügyészség nyomozói már a miniszterelnökhöz vezető szálakat vizsgálnak - írta a NEWSru.com internetes magazin csütörtökön.

A főügyészség július elején kezdett átfogó vizsgálatot a vezető orosz olajcég ellen. Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök üzlettársát és bizalmasát, Platon Lebegyevet egy tíz évvel ezelőtti privatizációs ügy kapcsán július 2-án tartóztatták le. Az üzletembert – aki a Menatep pénzügyi csoport vezetője – egyebek között nagy összegű csalással, előre kitervelt anyagi károkozással és adócsalással vádolják.

A főügyészség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat a napokban szemlét tartott a Menatep csoporthoz tartozó Trust befektetési banknál. Nemcsak a Lebegyevvel kapcsolatos pénzműveleteket vizsgálták, hanem a pénzintézet ügyfeleinek számláin rögzített pénzmozgásokat is. Ezek között az ügyfelek között van a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Orosz Fejlesztési Bank (RoszBR) is, amelyben a megfigyelő bizottság elnöke a közelmúltig Mihail Kaszjanov miniszterelnök volt.

A magazin az orosz elnöki adminisztrációból származó értesülések alapján azt írta, hogy a Jukosz körüli botrány a miniszterelnök és a – Vlagyimir Putyin elnök köréhez tartozó – befolyásos szentpétervári volt KGB-s ügynökök között kibontakozott küzdelem egy felvonása. A Trust befektetési bank kivonatai alapján könnyen megállapítható, hogy merre vezettek a RoszBR pénzeszközeinek útjai. Nem kizárt – állapítja meg a Kommerszant című újság -, hogy a főügyészség a kormányfő, illetve annak legközvetlenebb környezetéhez tartozók külföldi bankszámláit akarja felkutatni.

A jelenleg szabadságát töltő Mihail Kaszjanov néhány napja kijelentette, hogy a Jukosz körül kialakult helyzet kedvezőtlen hatást gyakorol Oroszország nemzetközi megítélésére. A főügyészség ezt nyílt nyomásgyakorlásnak minősítette.

Ajánlott videó