Belföld

A hadiipar húzta az amerikai gazdaságot

Utoljára 1951 harmadik negyedévében ugrottak meg a hadikiadások a legutóbbi negyedévben mértnél nagyobb mértékben. Ez jócskán felfelé mozdította az amerikai gazdaság negyedéves növekedési adatait.

Az Egyesült Államok nemzeti terméke az év második negyedévében 2,4 százalékkal bővült előzetes adatok szerint. Az elemzői várakozásokban 1,6 százalékos növekedési ütem szerepelt, így az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közzétett adata nagy meglepetést keltett. Főként a koreai- háború óta nem tapasztalt ütemben növekvő hadikiadások járultak hozzá a GDP gyors növekedéséhez. Az előző és az azt megelőző negyedévben a nemzeti termék 1,4 százalékkal bővült éves szinten.

A második negyedévi növekedési ütem a leggyorsabb volt a múlt év harmadik negyedévében tapasztalt 4 százalékos növekedési üteme óta. A gyors lendület alátámasztja a Bush- kormányzat és több megfigyelő várakozását arról, hogy az amerikai gazdaság gyorsabb ütemre kapcsol 2003 második felében.

Védelmi kiadásokra 44,1 százalékkal többet fordítottak azután, hogy az ilyen jellegű költekezés az év első három hónapjában 3,3 százalékkal mérséklődött. Legutóbb 1951 harmadik negyedévében ugrottak meg a hadikiadások ennél gyorsabb, 110 százalékos mértékben.

A befektetések éves szintre számítva 6,9 százalékkal bővültek az év első három hónapjának 4,4 százalékos visszaesésével szemben. Ilyen gyors ütemű befektetés-bővülésre három évvel ezelőtt , 2000 második negyedévében volt legutóbb példa. Akkor a befektetések 10,2 százalékkal ugrottak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik