Belföld

Felszámolják a Dunaújvárosi Nyomdát – 44 főt elbocsátanak

Felszámolják a Dunaújvárosi Nyomda Kft.-t; az üzemnek helyet adó ingatlant és a gépeket értékesítik, a 44 dolgozót elbocsátják - tájékoztatta az MTI-t a felszámolási eljárást bonyolító Vertigalis Rt. képviselője.

Péter Márta felszámoló biztos elmondta: pontosan még nem tudni, mekkora a kft.-vel szemben fennálló hitelezői igény, mivel nem járt le a bejelentésre vonatkozó 40 napos határidő.

A társaság csődbe kerülésének közvetlen oka, hogy a megrendeléseknek mintegy 80 százalékát adó cég – 8 éves munkakapcsolatot követően – felmondta az üzemmel a szerződést. A megrendelő a korábbiaktól eltérő minőségű szórólapokkal, reklám anyagokkal akart megjelenni a piacon, s azok előállításához a nyomdában nem voltak meg a technikai feltételek, és hiányzott a pénz is a szükséges fejlesztéshez.

A céggel kötött szerződés szerint, amennyiben a megrendelő által kívánt technológiaváltást a nyomda nem hajtja végre, a megállapodás bármikor felbontható. A felmondásra május 12-én került sor.

Mivel hasonló nagyságú megrendelés kötésére egyelőre nem volt esélye a vállalkozásnak, a helyi megrendelés elenyésző volt, ugyanakkor 50 millió forintot meghaladó köztartozást is felhalmozott a társaság, így kezdeményezte a felszámolást.

Az eljárás során 44 munkahely szűnik meg; a dolgozóknak már felmondott a felszámoló biztos. A felszámolás befejezéséig működik a nyomda, ahol újságokat, könyveket, reklámanyagokat nyomtak, illetve nyomnak, és ahol Fejér megye utolsó rotációs nyomdagépe is működik.

Az MTI információja szerint a tavaly 400 millió forintos árbevételt produkáló, évek óta veszteségesen működő nyomda tavaly túljutott a mélyponton, és bár 2002-ben még negatív eredménnyel zárta az évet, veszteségei folyamatosan csökkentek. Az MTI úgy tudja, az elbocsátott szakembereknek eddig csak a töredéke talált új munkahelyet.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik