Belföld

Felszámolják a Dunaújvárosi Nyomdát – 44 főt elbocsátanak

admin
admin

2003. 07. 31. 08:21

Felszámolják a Dunaújvárosi Nyomda Kft.-t; az üzemnek helyet adó ingatlant és a gépeket értékesítik, a 44 dolgozót elbocsátják - tájékoztatta az MTI-t a felszámolási eljárást bonyolító Vertigalis Rt. képviselője.

Péter Márta felszámoló biztos elmondta: pontosan még nem tudni, mekkora a kft.-vel szemben fennálló hitelezői igény, mivel nem járt le a bejelentésre vonatkozó 40 napos határidő.

A társaság csődbe kerülésének közvetlen oka, hogy a megrendeléseknek mintegy 80 százalékát adó cég – 8 éves munkakapcsolatot követően – felmondta az üzemmel a szerződést. A megrendelő a korábbiaktól eltérő minőségű szórólapokkal, reklám anyagokkal akart megjelenni a piacon, s azok előállításához a nyomdában nem voltak meg a technikai feltételek, és hiányzott a pénz is a szükséges fejlesztéshez.

A céggel kötött szerződés szerint, amennyiben a megrendelő által kívánt technológiaváltást a nyomda nem hajtja végre, a megállapodás bármikor felbontható. A felmondásra május 12-én került sor.

Mivel hasonló nagyságú megrendelés kötésére egyelőre nem volt esélye a vállalkozásnak, a helyi megrendelés elenyésző volt, ugyanakkor 50 millió forintot meghaladó köztartozást is felhalmozott a társaság, így kezdeményezte a felszámolást.

Az eljárás során 44 munkahely szűnik meg; a dolgozóknak már felmondott a felszámoló biztos. A felszámolás befejezéséig működik a nyomda, ahol újságokat, könyveket, reklámanyagokat nyomtak, illetve nyomnak, és ahol Fejér megye utolsó rotációs nyomdagépe is működik.

Az MTI információja szerint a tavaly 400 millió forintos árbevételt produkáló, évek óta veszteségesen működő nyomda tavaly túljutott a mélyponton, és bár 2002-ben még negatív eredménnyel zárta az évet, veszteségei folyamatosan csökkentek. Az MTI úgy tudja, az elbocsátott szakembereknek eddig csak a töredéke talált új munkahelyet.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.