Belföld

Amerikai cég kezében a román étolajgyártás egyharmada

A Rasdaq-on zajlott 2003. július 19-i tranzakció eredményeként az amerikai Bunge-csoport megvásárolta a bukaresti „Muntenia" étolajgyár 91 százalékát, ezzel a nagyváradi Interoil vállalat tulajdonosává is válva, amely a S. C. Muntenia tagja - írja a bukaresti Adevarul című lap.

Minthogy 2002 végén már megvásárolta a Cereol céget, a Bunge a jászvásári (iasi) „Unirea” olajgyár tulajdonosává is vált, mely 1999 óta a Cereolhoz tartozott. A három gyár összesen a román étolajtermelés 34 százalékát jelenti, ezen belül a Floriol, Premium és Unisol márkákat gyártó jászvásári Unirea 27 százalékkal, az azonos nevű olajat gyártó bukaresti Muntenia 4 százalékkal, a Horea márkát gyártó nagyváradi Interoil pedig 3 százalékkal részesedik.

Az amerikai Bunge-csoport 2002-ben több mint 18 milliárd dolláros árbevételt ért el és az élelmiszeripari ágazatban tevékenykedő csoportok egyik legerősebbike a világon. A Cereol-csoport és a három román gyár megvásárlásával a Bunge lett a világ legnagyobb olajos magvakat feldolgozó vállalata.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik