Belföld

Teljesíthető az idei vámbevétel

Az első félévben a vámbevétel az időarányostól 126 milliárd forinttal maradt el, ennek ellenére a vámhatóság szerint teljesíthető a 2352 milliárd forintos idei tervezet.

Nagy János, a vám- és pénzügyőrség országos parancsnoka sajtótájékoztatón szerdán Budapesten elmondta: a testület 7800 fős létszámából az uniós csatlakozás után a nyugati és északi határszakaszon megszűnő ellenőrzések miatt mintegy 700 vámos szabadul fel. Ebből 2004 végéig 250-en távoznak.

Mintegy 450-et várhatóan áthelyeznek a keleti, illetve déli határhoz. Ennek költsége az előzetes számítások szerint nem haladja majd meg a 2 milliárd forintot. Az országos vámparancsnok utalt arra, hogy a felszabaduló létszám egy részéből alakítják meg a határok 30 kilométeres sávján belül működő mozgó ellenőrzési egységet, mintegy 230 fővel. Emellett az elképzelések szerint megerősítik a jövedéki, a nyomozati és a pénzügyi ellenőrzési terület létszámát is.

Nagy János szerint elképzelhető, hogy a vámhatóság létszáma tovább mérséklődik. Nagy János elmondta: a pénzügyminisztériumtól a vámhatóság a napokban kapta meg a 2004. évi működési költségvetésre vonatkozó sarokszámokat, és várhatóan csak szeptember közepére alakul ki az áthelyezések pontos költségvetése.

Az elképzelések között szerepel, hogy a keleti és déli határövezetbe átirányított vámosok részére felújítanak régi lakásokat, illetve egy részüket bérlakásokban helyezik el. Nagy János szerint az EU-csatlakozás után a magyarországi rendeltetésű és EU-n kívüli övezetből érkező áruk vámkezelésének jelentős része Magyarországon fog történni. Ennek érdekében a tervek szerint öt forgalmas határátkelőt, Rédicset, Szentgotthárdot, Rábafüzest, Rajkát és Hegyeshalmot, átalakítják, és belterületi vámhivatalként fogják 2004. május 1-je után működtetni.

Véleménye szerint a bonyolult magyar vámadminisztrációval kapcsolatos kifogások jelentős része megalapozatlan. Ennek ellenére intézkedési tervet dolgoznak ki, amely a Magyarországon beruházókat és befektetőket a vámadminisztráció egyszerűsítésével segíteni tudja. Nagy János megemlítette, hogy a jövő héten Magyarországra látogat a német vámigazgató, és a tárgyalásokon tisztázni próbálják mindazokat a kérdéseket, amelyeket a német vállalkozók az elmúlt hónapokban a magyar vámhatósággal szemben kritikaként megfogalmaztak.

Az országos vámparancsnok kiemelte: július 1-től a módosított büntetőeljárási törvény lehetővé teszi a vámhatóság számára, hogy az eddigi 13-mal szemben már 21 tényállásban nyomozhassanak a vámosok.

Ezek között megemlítette a kábítószerrel kapcsolatos határfelderítéseket, illetve a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos nyomozásokat. Nagy János elmondta azt is, hogy a vámhatóság intézkedési tervet készít a jövedékiadó-bevételek hatékony és biztonságosabb beszedésére, mivel a jövőben a csökkenő vám- és áfa-bevételeket leginkább ez az adónem képes valamelyest pótolni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik