Belföld

Sziget 2003 – minden egy helyen

A rekordnagyságú közel 1,2 milliárd forintra rugó költségek ellenére a szervezők "nem várnak" a tavalyinál több látogatót a Sziget Fesztiválra – „csupán" 350 ezret. Többen ugyanis nem férnek el...

Sziget 2003 – minden egy helyen 1

Több mint hatezer munkásnak köszönhetően kezdődhet el szerdán a tizenegyedik Sziget Fesztivál az óbudai Hajógyári-szigeten. Az augusztus 6-áig tartó eseményre 3000 négyzetméternyi színpadot és csaknem 40 ezer négyzetméternyi sátrat építettek fel: a sátrak közül a legkisebb 16 négyzetméteres, a legnagyobb, a Pörgés Party Aréna 2700 négyzetméteres.




 Honvédek a szigeten

A szerdán kezdődő szigetre a Magyar Honvédség is kiköltözik; a “Bevetés sziget” elnevezésű területen saját színpaddal és akadálypályával várják a katonaélet iránt érdeklődő fiatalokat. Az MH különböző rendezvényeken mutatja majd be tevékenységét, s katonai toborzást is tartanak. A színpadon a haderőnemeket bemutató előadásokra várják az érdeklődőket. A beszélgetős műsorokon a minisztérium és a honvédség vezetői, képviselői, köztisztviselői válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. A honvédségi placcon számítógépes harci játékokban is összemérhetik erejüket a fiatalok.

Harc a por ellen

Az idén – a porfelverődés okozta kellemetlenségek elkerülése végett – nemcsak a Nagyszínpad előtti részt és a programoknak helyet adó sátrak talaját fedjük be műanyag burkolattal, hanem a főbb útvonalakat is – mondta nemrég egy sajtótájékoztatón az MTI-nek Gerendai Károly fesztiváligazgató, hozzátéve, hogy 10 ezer négyzetméternyi műanyag padlóval borítják be a leginkább poros területeket.

Gerendai Károly az épülő helyszín bemutatásakor elmondta: 160 konténert állítanak fel a területen, ezek között mosdó- és zuhanykabinok, WC-k, öltőző- és raktárhelyiségek, valamint távközlési célokra használatos elektronikai konténerek találhatóak. A Honvédelmi Minisztérium segítségével a korábbihoz képest duplájára emelkedik a zuhanyzók száma, és mintegy hatszorosára bővül a melegvíz-előállító konténereké. Az idén 600 bio WC-t állítanak fel, így a konténerekben lévő mellékhelyiségekkel együtt az idén 750 WC lesz a szigeten.




 MTV – élő adás a szigetről

Napi másfél órás élő helyszíni közvetítéssel jelentkezik a Sziget fesztivál ideje alatt a Magyar Televízió (MTV) kettes csatornája, tájékoztatta az MTI-t hétfőn Csorba Mária szóvivő. “Korábban már többször tudósítottunk, jelentkeztünk a helyszínről, de ez az első alkalom, hogy önálló televíziós produkciót szentelünk neki”, mondta a július 29-étől augusztus 5-éig minden este 22 órától 23.30-ig látható TV Sziget című műsort ismertetve. Hozzátette, féltucat, az eseményt szervező Sziget Kft.-vel közös stáb dolgozza fel a rendezvény történéseit, úgy, hogy “a néző rendhagyó, nyitott talk-showban kap áttekintést a fesztiválról”.

Cirkusz minden este

A fesztivál legnagyobb színpada, a 960 négyzetméteres Nagyszínpad három nap alatt épül fel, 400 lámpa, köztük 80 úgynevezett intelligens fényforrás világítja majd meg a fellépőket. A Nagyszínpad előtti nézőteret az idén megosztják, hogy növeljék a nézők biztonságérzetét. A felezősáv és az arénával szemközt elhelyezett világító “Kijárat” feliratok segítik a tájékozódást a terület elhagyásakor. A fesztivál hangtechnikájához 43 kilométer vezetéket használnak fel, a működtetéshez 12 ezer 500 ampernyi energia szükséges; a színpadok felépítményéhez 17 kamionnyi anyag érkezett a területre.

Gerendai Károly szólt arról is, hogy az idén az Octopus elnevezésű, három nyolcszögletű, egymással összefüggő épületkomplexum ad helyet a képzőművészeti, komolyzenei, irodalmi és színházi eseményeknek. A színházi domb környékén állítják fel a guineai Circus Baobab előadásához szükséges szerkezetet is, ahol a cirkuszi társaság minden este fellép műsorával.

Gerendai Károly megjegyezte: a paródiaesttől a kortárs táncbemutatóig, a változatos szabadidős eseményeken át az idén is sokféle kulturális eseménnyel várják a szigetlakókat, s ezúttal paradicsomdobáló bajnokságot is rendeznek.




 Az EU is ott lesz

A Sziget Fesztiválon immár harmadik alkalommal – és Magyarország EU-csatlakozása előtt utoljára – lesz EU-sátor a rendezvényen. Az Európai Bizottság magyarországi delegációja hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az EU kommunikációval foglalkozó szervezetektől az érdeklődők a közös EU-sátorban választ kaphatnak konkrét kérdéseikre és aggodalmaikra. A szigetlakók elbeszélgethetnek a szervezetek képviselőivel, független szakértőkkel az EU-ösztöndíjakkal, munkavállalással, pályázati lehetőségekkel, esélyegyenlőséggel, vagy más, unióval, illetve Magyarország csatlakozásával, leendő tagságával kapcsolatos témákról.

Fő a biztonság

Biztonsági intézkedésekre mintegy 60 millió forintot fordítanak, ami a fesztivál költségvetésének 5 százaléka. A zavartalan szórakozást az In-kal biztonsági szolgálat 1200 munkatársa, valamint 350 rendőr és egy állandóan működő rendőrőrs biztosítja. A tömegirányító feladatokat 150-200, nyelveket beszélő egyetemista-főiskolás látja el, és 350 tagú egészségügyi szolgálat dolgozik majd a Sziget fesztiválon. A térfigyelő kamerák mellett lopásvédelmi rendszert is bevetnek. Tavaly 122 bejelentés érkezett lopás miatt a rendőrségre, a kár elérte a 12 millió forintot.

A bérelhető – személyes csomagba rejtett – jeladók a kijáratnál felállított kapuknál riasztják a biztonsági szolgálatot, így lebuktatva a tettest. Az ADT-Sensormatic által kifejlesztett rendszert már három éve alkalmazzák a Szigeten, s az első évben egy kisebb tolvajbandát buktatott le. A bejáratnál 100 forintért beszerezhető jeladókat a szervezők 80 forintért váltják vissza.

Az idén is lesz úgynevezett menedék-sátor a Bevetés szigeten, ahol a múlt évhez hasonlóan ingyen étel várja a megéhező szigetlakókat. A fesztivál idején egyébként 50 melegkonyha, 60 pub és kocsma, köztük 3 borozó és 10 koktélbár szolgálja ki a látogatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik