Belföld

Nem téma a kettős állampolgárság

A magyar diplomácia nem foglalkozik a kettős állampolgárság kérdésével, figyelembe véve az európai realitásokat, a közelgő EU-tagságot és azokat a tapasztalatokat, amelyeket a kedvezménytörvénnyel szerzett - mondta Tóth Tamás külügyi szóvivő kedden az MTI érdeklődésére.

A magyar diplomácia nem foglalkozik a kettős állampolgárság kérdésével, figyelembe véve az európai realitásokat, a közelgő EU-tagságot és azokat a tapasztalatokat, amelyeket a kedvezménytörvénnyel szerzett – mondta Tóth Tamás külügyi szóvivő kedden az MTI érdeklődésére.

Tóth Tamás úgy vélte, az Európai Unióban nem találkozna egyetértéssel, ha Magyarország foglalkozna a kettős állampolgárság kérdésével.

“Ez problémákat generálhatna, márpedig a magyar külpolitika a régió stabilitásának, nem pedig a problémák generálásának irányában megy” – hangsúlyozta.

Július közepén a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy Magyarország kettős állampolgárságot adjon a délvidéki magyaroknak.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a kettős állampolgárság elérése pártja elsődleges célkitűzései közé tartozik.

A külügyi szóvivő viszont úgy véli, a kettős állampolgárság esetleges kiszélesítése lavinát indíthatna el, hiszen “miért lenne több joguk a vajdasági magyaroknak a kettős állampolgárságra, mint például a kárpátaljaiaknak, a felvidékieknek, vagy azoknak, akik Burgenlandban élnek”.

“A Külügyminisztérium nem a kettős állampolgárság kérdésével foglalkozik, hanem azt a problémát próbálja kezelni, milyen nehézségeket jelenthet a vajdasági magyarság számára, hogy Magyarország novembertől vízumkötelezettséget vezet be Szerbia-Montenegróval szemben” – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik