Belföld

Következetlen horvát határőrök – csempészáru a paprika

Az elmúlt hetekben naponta ezrek lépték át a határt Horvátország felé élelmiszerekkel telipakolt autóval. Többen is panaszolták, hogy a magukkal vitt élelmiszert, de még az ásványvizet sem engedik átvinni a szigorú horvát vámosok, illetve csak az utazás idejére készített uzsonnának adnak "zöld utat" - írja a Magyar Hírlap.

A vám- és pénzügyőrség információs osztályára egyre több panasz érkezik a horvát határőrök vasszigorára. Amíg a magyar határőrök átengedik a frissítő italokat, addig a túloldalon horvát kollégáik elveszik őket. Sőt arra is volt példa, hogy három szem paprikáért akartak sok ezer forintnak megfelelő büntetést kiróni.
Mivel az ellenőrzés a horvát oldalon történt, a határőrök abba sem akartak belemenni, hogy kidobják a zöldségeket, hiszen a “csempészés” már megtörtént. Hogy minek tudható be ez a hirtelen jött és kissé következetlen szigor?

“Ha a határőrök (akármelyik oldalon) azt látják, hogy egy kocsiban kartonszámra viszik át a sört, ásványvizet, azt az előírásoknak megfelelően azonnal elveszik” – mondta érdeklődésünkre Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség Magyarországi Képviseletének vezetője. A VPOP Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának névtelenséget kérő munkatársa azonban máshogy fogalmazott: “A horvát kollégák meglehetősen szabadon kezelik vámszabályaikat. Hol túlságosan szigorúan, hol pedig rendkívül engedékenyen. Hivatalosan azonban nem kívánjuk kommentálni a túloldal munkáját” – tette hozzá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik