Belföld

Kelet-Európába telepítik részlegeiket a svájci és a német bankok

Az európai bankok a következő években munkahelyek tízezreit fogják Kelet-Európába áttelepíteni - írja a német Handelsblatt egy frissen elkészített tanulmányra hivatkozva. A német lap szerint az áttelepülés oka az, hogy bizonyos (háttér-jellegű) feladatokat sokkal olcsóbban lehet ezekben az államokban elvégezni, mint nyugaton.

Németország, Ausztria és Svájc pénzintézetei 2008-ig kereken 100 ezer munkahelyet telepítenek át olcsóbb államokba. Mindezt az A.T. Kearney tanácsadócég legújabb tanulmánya állapítja meg.

Az olcsóbb országokba telepítés elsősorban az adatfeldolgozási, információtechnológiai és a call center-részlegeket érintheti majd.

A bankok ezáltal ötmilliárd eurót sprórolhatnak meg – a tervek szerint. Minderre nagy szükség lenne, mivel nagyon nagy a nyomás a pénzintézeteken, hogy csökkentsék költségeiket.

Az amerikaiak ugyanis legalább öt évvel megelőzték az európai bankokat a költségcsökkentési versenyben – vélekedik a Handelsblatt szakértője. Ugyanakkor az Európai Unió bővítése az öreg kontinens bankjainak is esélyt kínál erre. Elemzők szerint akár 30 százalékos költségkímélés is elérhetővé válhat ezáltal.

A Deutsche Bank, Németország legnagyobb pénzintézete állítólag máris ilyesmin töri a fejét: a „Global Technology and Operations“ (GTO) részlegnél 5500 munkahelyet telepítenének olcsóbb országokba. A bank egyelőre nem erősítette meg az információt, de elismerte, hogy hasonló terveket dolgoznak ki a társaságnál.

Ugyanakkor az amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs a hírek szerint angliai tevékenységeinek egy részét Indiába helyezné át. A tengerentúli pénzintézetek közül a J.P. Morgan és a Citigroup egyébként már át is helyezték saját részlegeik egy részét az alacsony költségű országokba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik