Belföld

Kazaa után – online fájlcserélés büntethetetlenül?

Az amerikai zeneipar jogi képviselői a fájlcserélő cégek után az illegálisan letöltő felhasználókat is perlik. Ideje volt büntethetetlen megoldást találni.

A szigor szerény gyümölcse 

A közelmúltban az amerikai zeneipar több tucat bírósági idézéssel lepte meg a felhasználókat, akik a Kazaa, az Imesh vagy a Gnutella fájlcserélőn szerzői jogdíjas videókat, MP3-kat és egyéb médiatartalmakat tettek elérhetővé, vagy töltöttek le. A jogi fellépés eddig igencsak szerény eredményeket hozott. A Jupiter Research friss felmérése szerint a 18 éves vagy annál idősebb felhasználóknak csupán 17 százaléka döntött úgy, hogy a lehetséges büntetőjogi következmények miatt felhagy a fájlcseréléssel. A felhasználók 43 százaléka még mindig nem talál semmi kivetnivalót a jogellenes letöltésekben, és csupán 15 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nincs ez így jól. Még problémásabbak a kiskorúak: nagy valószínűséggel nem egy bírósági idézést kell ahhoz a szülők, nagyszülők számára kiküldeni, hogy végre leállítsák gyermekük törvényellenes „matatását” a számítógépen. 

A mind keményebb jogi fellépés ellenére a fájlcserélő világ nem adja fel: újabb kibúvókon töri fejét. Ideális megoldásnak látszanak a 20-30 tagot számláló privát fájlcserélő hálózatok. Felhasználóik szabadon megosztják zenefájljaikat, illetve videó- és filmanyagaikat. Úgy vélik, hogy mindenféle törvényi retorziótól mentesülhetnek, mivel személyüket és a hálózaton belüli tevékenységüket az online hitelkártya-tranzakciók biztonságát is szavatoló technológiával fedezik.

A többsége csak letöltésre használja a fájlcserélőket

A privát hálózatok népszerűsége az év elején kezdett el emelkedni, jelezvén, hogy a médiafájlok büntetlen online cserélésére igen jelentős az igény. Miután a Napstert elítélte a bíróság copyrightos termékek illegális terjesztéséért, a felhasználók figyelme más fájlcserélőprogramok (elsősorban a Kazaa és a Gnutella) felé fordult.

Népszerűségük annak ellenére töretlen, hogy a MediaDefender nevű csoport mindkét hálózatot számtalan álfájllal árasztotta el. A svindli fájlok zeneszámot ígérnek, de rájuk klikkelve vagy üres fájlt talál a letölteni vágyó, vagy jogkövető magatartásra felszólító üzenetet.

A Kazaa és a Gnutella felhasználóinak egy részét mellékesen az is bosszantja, hogy sok látogató csupán letölt, de nem osztja meg fájljait. Egy 2000-es felmérés szerint például a Gnutella felhasználóinak 70 százaléka ilyen.


Kazaa után – online fájlcserélés büntethetetlenül? 1

A cél: távol tartani a jogászokat

A privát hálózatok, mint például a Waste vagy a DirectConnect gyógyírt kínálnak a fenti problémákra. Jó néhányan üzenőfalakon, chat-szobákban toboroznak új tagokat privát hálózatok felállításához vagy bővítéséhez. Mások egyetemi évfolyamtársaik, ismerőseik körében építenek ki félig zárt rendszereket.

Amikor valaki végre valahára megkapja a titkos kódokat a privát hálózati kapcsolódáshoz, még mindig nem ért az út végére. A Waste esetében például a hálózat tagjai nem fedik fel személyazonosságukat az új tag előtt addig, amíg nem fogadták bizalmukba. Kiemelt figyelmet szentelnek tehát a biztonságnak: a legfőbb cél a szerzői jogokkal foglalkozó ügyvédek, jogászok távoltartása.

A Jupiter Research piackutató intézet úgy tartja egyébként, hogy az online zeneipar még mindig gyerekcipőben jár. Számításaik szerint a piac nagysága 2008-ra körülbelül 3,3 milliárd dollár lesz, negyede az amerikaiak által egy évben zenére költött összegnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik