Belföld

Járatra várva – átadás előtt a Győr-péri repülőtér

A közel egymilliárd forintos invesztícióval korszerűsített és nyilvános kereskedelmi státus minősítést elnyert Győr-péri repülőteret augusztus 3-án avatják, a prognózisok jövőre már 30-50 ezer utassal számolnak - közölte szerdán sajtótájékoztatón a Győr-Pér Repülőtér Kft. ügyvezető igazgatója.

Vadász László elmondta: a nemzetközi járatok indítására is jogosítványt szerzett repülőtér technikai feltételei a regionális forgalomban használható 70-80 személyes ATR 72-es gépek éjjel-nappali indítását és fogadását teszik lehetővé. Engedélyt kaptak továbbá áruszállító gépek fogadására is, a ki-berakodás megfelelő körülményeit rövidesen megteremtik.

A repülőtér fejlesztésére fordított összegből 1.450 méter hosszú, 30 méter széles szilárd burkolatú kifutópályát építettek guruló utakkal. Elkészült a 12 ezer négyzetméteres forgalmi előtér, amelyet a gépek parkolására, a ki- és beszállásra használnak. Megoldották a csapadékvíz elvezetést és a projekt keretében felújították a repülőtérhez vezető utat, valamint forgalmi csomópontot alakítottak ki a Győrt Székesfehérvárral összekötő főút péri szakaszán.

A beruházás költségeinek több mint 50 százalékát az Európai Unió PHARE CBC pályázatán nyerték el, a kisebb hányadot hazai forrásból és az Audi támogatásából biztosították. Az Audi közel egymillió euróval járult hozzá az invesztícióhoz. Ellentételezésül a napi repülőforgalom hosszú távú biztosítását kéri a németországi Ingolstadt és Pér között a győri Audi Hungaria Motor Kft. munkatársai számára.

A tíz órán át nyitva tartó repülőtér forgalma az ügyvezető igazgató megítélése szerint az ország európai uniós csatlakozása és a “fapados” járatok megjelenésével növekedni fog. A légitársaságokkal már tárgyalnak a személy-, és az áruszállításról egyaránt. A Péren landoló és az onnan induló gépek üzemanyag ellátását egy bizonyos ideig a Malév biztosítja.

A további tervekről szólva Vadász László közölte: jövőre 950 négyzetméteres, két szintes forgalmi utasterminált és új irányítótornyot szeretnének építeni. A tervek már elkészültek; a mintegy 500 millió forintos beruházáshoz európai uniós támogatásra is számítanak a strukturális alapokból. A pálya bővítéséről is vannak már tervei a társaságnak. A négyféle fejlesztési alternatíva közül a forgalomfelfutás függvényében hoznak majd döntést – mondta az ügyvezető igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik