Belföld

Harminc forinttal drágább lehet a cigaretta

A Napi Gazdaság számításai szerint amennyiben a dohánygyártók teljes mértékben áthárítják a tervezett jövedékiadó-emelést a dohányzókra, átlagosan 8 százalékkal, vagyis 25-30 forinttal emelkedhet a cigaretták fogyasztói ára január elsejétől.

Amint azt a Népszabadság tegnap megírta, előreláthatóan a jövő év elejétől 17,6 százalékkal nő a dohánytermékek jövedéki adója. Az adószint tervezett növekedését Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, az év hátralévő részében az említett 17,6 százalékos szint még módosulhat.

A hírek szerint a szaktárca 14,6 százalékkal kívánta emelni a dohánytermékek jövedéki adóját, ám a 25 százalékos áfa 3 százalékos csökkentését mindenképpen be akarták építeni a termék adójába, különben a termékkörnek süllyedt volna az ára.
A Napi Gazdaság információi szerint a tervezett adóemelésről a gyártók egyelőre sem hivatalosan, sem informálisan nem kaptak tájékoztatást. Emiatt egyelőre nem tudni, hogy a lépés hogyan érinti a cigaretta fogyasztói árát. A legutóbbi 20 százalékos emelkedés azonban hozzávetőlegesen 10 százalékos drágulást hozott a közkedvelt márkák esetében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik