Belföld

Felnőttképzés – példa

Tanfolyam: irodavezetői képzés angol alapfokú szóbeli vizsgával kiegészítve (belépési szint: érettségi)
Ára a piacon átlagosan kb. 360 e Ft
Támogatási időtartam a példában: 1 év

Foglalkoztatási törvény szerint:

• Átlagosan a tanfolyam 50-90%-át fizeti ki a munkaügyi központ, (amennyiben pozitívan bírálja el a kérelmet) tehát 180 ezer és 324 ezer forint közötti a támogatás összege.

• A tanfolyam időtartama példánkban 1 év, ami alatt a támogatott munkanélküli ügyfélnek nem lehet munkahelye, de részesülhet munkanélküli járadékban vagy keresetpótló támogatásban.
A jogszabályi feltételek tovább komplikálják a helyzetet. Amennyiben a munkanélküli hat hónapon belül kezdi el a tanfolyamot, akkor munkanélküli járadék illeti meg (bruttó minimum 16 620 Ft, maximum 36 180 Ft.) a tanfolyam idejére. Ha nem, abban az esetben a keresetpótló (bruttó 19 620 Ft) támogatás jut neki, de ha egyedül gondoz legalább két eltartottat, vagy három eltartott jut egy családra, akkor egy ún. emelt összegű keresetpótló támogatás illeti meg (39 240 Ft).

• Kiesik viszont az egy éves átlagbére (tovább növeli a veszteségeket a havi étkezési jegy, bérlet, üdülés stb. támogatása elveszítése)

Összesen tehát, kerekítve a regisztrált munkanélküli egy évre 200 – 470 ezer forint közötti bruttó kvázi „munkabért” kaphat, plusz 180 – 324 ezer forint. nettó tanfolyami támogatást.

Felnőttképzési törvény szerint:

• A hallgató teljes állásban dolgozhat, amennyiben a jelenlegi felnőttoktatási rendszerben talál magának délutáni, esti vagy levelező képzést. Tehát van munkajövedelme (átlagjövedelemmel számolva ez havi bruttó 110 ezer forint, azaz évi 1 320 000 Ft + 24 000 Ft. adómentes étkezési jegy)


• A tandíj 30 százalékáig, de maximum évi 60 ezer forintig SZJA jóváírást kérhet (azaz évi 200 ezer forintos tandíjnál jár a legjobban) A fel nem használt adókedvezmény az ötödik adóévig továbbvihető, ill. átruházható családtagra.

• Elesik a munkaügyi központ képzési támogatásától

Összesen tehát, a felnőttképzési törvény hatálya alatt tanuló dolgozó évi munkajövedelme átlagosan legalább bruttó 1 320 ezer Ft, ehhez adódik hozzá a 24 ezer Ft adómentes étkezési jegy, plusz évi maximum 60 ezer Ft SZJA adóalap csökkentés. Viszont nem részesül a munkaügyi központ képzési támogatásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik