Belföld

EU-pénzek a román EU-integrációs miniszter családjánál

Az Adevărul bukaresti lap leleplező cikke után a román Demokrata Párt (PD) alelnöke, Emil Boc nyilvánosan kérte Hildegard Puwak európai integrációs miniszter leváltását. Az Adevărul leleplezte, hogy Puwak családjának cégei több mint 150 ezer eurót kaptak az európai alapokból.

„Puwak asszony révén a PSD (a román kormánypárt) bebizonyította, hogy képes európai pénzeket vonzani, de elsősorban a saját zsebei felé” – véli Boc. A PD alelnöke úgy értékeli, az a tény, hogy Puwak a kérdéses pénzekhez a jelenlegi helyzetét kihasználva jutott hozzá, összeférhetetlenséget jelent, „még akkor is, ha az e szempontból hiányos korrupcióellenes törvény nem tiltja a tisztségviselőknek, hogy közvetítők útján üzleteljenek. Az összeférhetetlenségi törvény ezen „kiskapuját” külön azért hozták létre, hogy a tisztségviselők a továbbiakban is saját érdekeikre használhassák a betöltött tisztségeiket.

Erre jó példa az is, hogy Dan Iosif elnöki tanácsadó lánya egy 440 ezer dollár értékű kaolinbányát vásárolt meg az APAPS (a román privatizációs szervezet) által nemrég rendezett árverésen” – mondta még a kolozsvári képviselő, utalva az Adevărul egy másik nyomozására. Arra hívta fel a figyelmet, hogy „a Demokrata Párt egyik módosító javaslatát, mely az összeférhetetlenségre vonatkozó rendelkezések alkalmazását a családtagokra is kiterjesztette volna, a kormány nem vette figyelembe, ennek következménye lévén az, hogy a tisztségviselők egyszerűen a rokonokra ruházták át üzleteiket”.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik