Belföld

Az Arago a fő tulajdonos a Forrás Rt.-ben

Az Arago Befektetési Rt. 30,43 százaléknyi szavazó részvénnyel a legnagyobb tulajdonos a 16 milliárd forint saját tőkéjű Forrás Rt.-ben - derült ki a Magyar Tőkepiacból.

Tulajdoni részesedésének arányát az Arago jelentette be szerdán. Az Arago a nyilvános kibocsátás során 822.548 darab Forrás törzsrészvényt jegyzett. További 698.900 darab Forrás törzsrészvényt az Artemis Befektető és Tanácsadó Rt.-től vásárolt meg. Az Artemis Rt. a Forrás részvényeket szintén a nyilvános értékesítés során szerezte, majd tovább értékesítette azokat az Aragonak. Az Artemis tulajdonában nem maradt Forrás részvény.

Az állami tulajdoni hányad a Forrás Rt.-ben 95,6 százalékról 50,2 százalékra csökkent a nyilvános értékesítés után, az ÁPV Rt. tulajdonában mintegy 20 százaléknyi szavazó részvény maradt.

A törvényi szabályozás értelmében 33 százalékot meghaladó befolyásszerzés esetén nyilvános vételi ajánlatot kell tenni a maradék részvényekre.

A 100 százalékban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. tulajdonában lévő Forrás Rt. részvények kárpótlási jegyes értékesítése július 20-án zárult le.

A jegyzés alatt a felkínált összes, 4.601.783 darab szavazó részvény közül 3.491.565 darab részvényt jegyeztek le és a részvények átadása július 28-án kezdődött meg, azaz azóta forgalomképesek. A 4 millió darab B sorozató, minimum 5 százalék osztalékra jogosító részvényből mindössze 592,519 darabot jegyeztek le.

A Forrás részvényeit várhatóan augusztusban vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik