Belföld

Vegyes makroadatok, mérsékelt bizakodás Japánban

Júniusban Japánban nőtt a foglalkoztatottak száma, és többet költött a lakosság, de mindez még nem adott okot sem a kormánynak, sem az elemzőknek különösebb bizakodásra.

Júniusban Japánban 5,3 százalékos volt a munkanélküliség a májusi 5,4 százalék után. Minden idők rekordját, 5,5 százalékon, januárban érték el.

Júniusban 64,11 millió japánnak volt állása, 380 ezerrel többnek, mint tavaly júniusban. Ez két éven belül a legnagyobb növekedés, és az elemzőket arra a következtetésre indította, hogy a jelek szerint a japán munkapiac stabilizálódik. Az adatot kísérő hivatalos kormányzati kommentár szerint azonban a növekedés jórészt egyszeri tényezőknek tudható be: főleg a mezőgazdaságban nőtt a foglalkoztatás, szezonális okból.

Egy másik, kedden megjelent hivatalos adat szerint az állásban lévők háztartásai átlagosan 4,8 százalékkal többet költöttek júniusban, mint májusban, és 0,4 százalékkal többet, mint tavaly júniusban. Ez sem utal azonban igazán növekvő fogyasztási kedvre, ami véget vethetne a japán deflációnak, hiszen júniusban a kiskereskedelmi forgalom 2,3 százalékkal volt kisebb Japánban, mint egy évvel azelőtt. A háztartások többletkiadásai elsősorban az egészségügyi szolgáltatások és a közlekedés drágulásából fakadtak.

Siokava Maszadzsuro japán pénzügyminiszter mindenesetre úgy nyilatkozott kedden, hogy ebben a pénzügyi évben várhatóan kissé jobb lesz a gazdasági növekedés, mint eddig várták. A kormány érvényben lévő hivatalos előrejelzése 0,6 százalékos GDP-növekedés idén.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik