Belföld

Az ORFK nyomoz az orosz államadósság miatt

Számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága a Magyarországgal szemben fennálló orosz államadósság lebontása során elkövetett visszaélések kapcsán - közölte a rendőrség kedden.

Az orosz államadósság ügyében július 21-én érkezett a rendőrségre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése, és a nyomozást július 23-i hatállyal rendelte el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságára – mondta Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese.

A nyomozás adatairól és körülményeiről az ORFK egyelőre nem adhat felvilágosítást. Keller László közpénzügyi államtitkár a Nap-kelte korábbi adásában bejelentette, hogy a Kehi ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az orosz államadósság lebontása során ‘eltűnt dollármilliók’ miatt.

Az MTI korábban beszámolt arról, László Csaba pénzügyminiszter január 20-án, miután hazaérkezett Moszkvából, ahol orosz kollégájával aláírta az erről szóló egyezményt, azt közölte, hogy az orosz fél 82 millió dollárt utal át a teljes 92 millió dolláros, még megmaradt orosz államadósságból, és ezt a kormányzat a költségvetési törvénynek megfelelően a büdzsé kiadásaira fordítja. A pénzügyminiszter akkor elmondta: a megállapodás az adósságlebontás minden elemét tartalmazza. Emlékeztetett arra, hogy az előző kormány tavaly áprilisban megkísérelt egy 150 millió dolláros adósságtételt 31 százalékos árfolyamon realizálni, az orosz fél azonban érdemben nem foglalkozott a javaslattal.

‘A maradék készpénzhányadhoz viszonyítva most 36 százalékon sikerült ‘kihozni’ az adósságot. Ezért ez lényegesen jobb megállapodás’ – jelentette ki akkor László Csaba, majd hozzátette: a magyar fél számára egyértelmű volt, hogy a kérdést akkor lehet lezárni az Orosz Föderációval, ha a magyar kormány lemond az úgynevezett el nem számolt inkasszókról. Ezek azok az összegek, amelyeket az orosz nyilvántartás szerint különböző magyar szervezetek már korábban lehívtak, itthon azonban nem vonták le a nyilvántartott összegből őket.

A Kehi vizsgálata ezek sorsának feltárására irányult. A keresett pénz értéke kamatokkal együtt mintegy 76 millió dollár volt. László Csaba januárban szólt arról is: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a közpénzügyi államtitkárság kapta feladatául, hogy ezt a kérdést megvizsgálja, és minden lehetséges módon megpróbálja feltárni, hogy miképp lehet ezt az összeget behajtani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!