Belföld

Novemberben módosul az MNB partnerköre

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várhatóan novembertől módosítja forintpiaci partnerkörét. A központi bank honlapján közzétett tájékoztatás szerint az MNB ügyfelei közé bekerülnek azok a szövetkezeti hitelintézetek, amelyek teljesíteni tudják a feltételeket , valamint az azonnali értékpapírügyleteknél a szakosított hitelintézetek, ugyanakkor kikerülnek az elsődleges állampapír-forgalmazó befektetési vállalkozások.

Novembertől a Magyar Nemzeti Bank lehetséges partnereinek tekinti – a gyorstenderek kivételével – a tartalékkötelezettség alá eső intézmények teljes körét, vagyis a belföldi bankokat, a szakosított és a szövetkezeti hitelintézeteket. Az érintett társaságok akkor lehetnek az MNB forintpiaci partnerei, amennyiben közvetlen tagjai a Valósidejű Bruttó Elszámolási Rendszernek, vagy a Bankközi Klíring Rendszernek, illetve fedezethitel esetén a KELER Rt.-nél értékpapír-főszámlával bírnak.

A jegybanktörvény szerint az MNB legfontosabb feladata a forint értékállóságának fenntartása. A központi bank feladatának ellátásához eszközökkel rendelkezik, amelyekkel befolyásolja a forintpiacon partnerkörének működését. Az MNB legfontosabb eszköze a kéthetes futamidejű jegybanki betét, amelynek kamata az irányadó jegybanki kamat. Ezzel gyakorol a központi bank hatást a három hónapos pénzpiaci hozamra. A jegybank a kéthetes futamidejű betéttel szakaszosan, heti egy alkalommal áll rendelkezésre.

A bankközi kamatok szélsőséges ingadozásainak korlátozására a jegybank az egynapos lejáraton kamatfolyosót tart fenn. Ennek szélessége az alapkamat körül plusz-mínusz egy százalék. A kamatfolyosó tetején az MNB egynapos hitelének, az alján pedig az egynapos jegybanki betét kamata áll. A bankközi kamatlábak az így kialakított sávban alakulnak, hiszen a sáv szélén az MNB a kereskedelmi bankok számára hitellel, illetve betéttel áll rendelkezésre.

A váratlan nemzetközi eseményekhez kapcsolódó pénzmozgások hatásainak mérséklésére, illetve a kereskedelmi banki likviditásszabályozás segítésére a jegybank gyorstendereket alkalmazhat. Ezzel szintén befolyásolja a kamatfolyosón belüli mozgásokat. A gyorstenderek egyaránt vonatkozhatnak betétre, illetve hitelre.

Mindezeken túl az MNB kötelezőtartalék-rendszert működtet, amelynek havi átlagban kell megfelelniük a bankoknak. Ezzel szabályozza a piaci likviditást. Az MNB forintpiaci eszközeit forintpiaci partnerkörében használja. E partnerkörbe kereskedelmi bankok, meghatározott pénzintézetek tartoznak.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik